Tipy volejte: 773 693 460, pište redakce@prazsky-zpravodaj.cz

Vinařský rok 2019

tisková konference

Vinařský rok 2019

Sklizeň na většině českých a moravských vinic skončila a vinaři sčítají úrodu. S výsledky seznámili zástupci Vinařské unie na tiskové konferenci. Oproti velmi vydařenému ročníku 2018 byl letošní výnos podle odhadů místy až o 30 % nižší. Vinaři očekávají ročník s typicky moravským projevem, výrazným aroma a příjemnou svěžestí.       

Letos začala hlavní část vinobraní v obvyklém čase na začátku září, vloni vinaři sklízeli hrozny už v polovině srpna. Dostatečná délka zrání a suché počasí, které se dostavilo v závěru sklizně, výrazně prospělo kvalitě hroznů. „Hrozny z letošní úrody byly ve velmi dobré kvalitě a kondici. Díky tomu vinaři stihli za velmi krátký čas připravit k prodeji Svatomartinská vína, která se letos mimořádně otevřela již 8. listopadu,“ popisuje Ondřej Beránek, prezident Vinařské unie ČR a dodává: „Spotřebitelé se mohou těšit na velmi zajímavá mladá vína, která budou k dostání za cenu přibližně stejnou jako vloni.“ Podle odhadů Vinařského fondu letos na trh zamíří přes 2 200 000 lahví Svatomartinských vín, přičemž přibližně 1 050 000 vyprodukovali členové Vinařské unie ČR.

Charakteristiky vegetačního roku 2019

V letošním roce réva vinná po mnoha letech přečkala jarní mrazíky bez škod. Také odkvět proběhl v obvyklých termínech pro dané odrůdy, nejpozději keře odkvétaly 20. června. Násada květenství byla průměrná. Vinicím prospělo střídání velmi teplých a studenějších období v průběhu prázdnin a více srážek než v roce 2018.Během letních měsíců spadlo cca 350 ml srážek, to bylo nejvíc za poslední roky. Byl menší počet horkých dnů. Dešťové srážky byly na začátku září, jinak bylo září teplé a suché. Byl menší výskyt houbových chorob. Práci vinařů letos komplikovali kromě obvyklých špačků také hraboši, kteří útočili na kořeny révy a částečně i na zralé hrozny, přičemž na některých místech způsobili až statisícové škody. „Boj s nimi je velmi problematický. Pokud se chcete vyhnout chemickému řešení, máte jen omezené možnosti. Buď hluboké kypření a sežínání zeleně v meziřadí na minimální výšku anebo podporu výskytu dravců ve vinohradech,“ řekl Bořek Svoboda, ředitel Zámeckého vinařství Bzenec.

  Letošní vína

vinice

Modrý-portugal-

Podle vinařů letošní podmínky vytvořily ideální základ pro vznik kvalitních vín s typicky moravským charakterem. „Jedná se o tradiční ročník, kdy průběh počasí nahrává charakteru moravského vína, jak jej dlouhodobě známe a vnímáme. To znamená výrazný aromatický odrůdový projev, který je typický pro severněji položené vinice, dostatek kyselin a šťavnatost s ovocitou dochutí,“ řekl Josef Svoboda, ředitel Habánských sklepů. „Bílá vína mají více přírodních kyselin, což je výborné, takže očekáváme krásná svěží šťavnatá vína s dlouhým potenciálem zrání. Červená budou pěkně ovocná a svěží, ale ještě je brzo na další hodnocení, je před nimi minimálně rok zrání,“ potvrzuje David Šťastný, ředitel Château Valtice – Vinné sklepy Valtice. Vinaři letos sklidili méně hroznů než v loňském roce, výnos bude asi o 30 % nižší oproti dlouhodobému průměru, závisí to ale na odrůdě a oblasti. I přes nižší množství hroznů, nápor škůdců a rostoucí výrobní náklady vinaři nepředpokládají růst cen.

Novinkou byl dřívější prodej Svatomartinských vín

sklizeň hroznů

Tradice Svatomartinského vína se vyvíjela po staletí původně jako oslava sklizně, mladé víno se otvíralo na svátek sv. Martina 11.11.v 11 hodin. Označení Svatomartinské víno ve spojitosti s vítáním nového vína se užívalo už na dvoře císaře Josefa II. V tento den totiž vinařům, kteří hospodařili u větších sedláků, končila služba. Její pokračování se na další rok dojednávalo při skleničce prvního vína z podzimní sklizně a nad hutnými pokrmy z pečené husy a koláči. Sv. Martin z Tours žil v letech 316-397.Legenda praví, že husy svým hlučným kejháním rušily Martinovo kázání, a tak si svůj trest odpykávají na svatomartinské tabuli. V naší novodobé historii se Svatomartinské víno oficiálně vyrábí od roku 2005. Vinařský fond vyhověl přání vinařů, obchodníků a také spotřebitelů a povolil prodej vína už v pátek 8. listopadu. Změnu pozitivně vnímají i vinaři. „Tento krok v našem vinařství velmi vítáme, určitě jej považujeme za pozitivní a věřím, že tomu bude tak i v příštím roce a že Svatomartinská vína půjdou do prodeje již v pátek 6. listopadu 2020. Vždyť jde o podporu a propagaci moravských a českých vín. Na nový rok si lidé připijí moravským sektem. Proč by si na nový vinařský rok neměli lidé připíjet Svatomartinský vínem 11. listopadu jako před více než sto lety,“ dodává David Šťastný z Château Valtice – Vinné sklepy Valtice „Hlavní oslavy svátku svatého Martina budou ale samozřejmě i nadále probíhat 11. listopadu na desítkách míst celé republiky. Zahájení prodeje už od pátku je tak pouze možností pro obchodníky, z hlediska spotřebitelů a principů obnovené tradice se ale nic nemění,“ vysvětlil Jaroslav Machovec, ředitel Vinařského fondu, který ochrannou známku Svatomartinské vlastní a každoročně ji propůjčuje vinařům. Do hodnocení odborné komise, která uděluje vínu značku Svatomartinské, se v letošním roce přihlásilo celkem 328 vzorků vín.

Svatomartinská vína jsou suchá vína se zbytkovým cukrem do 9 g/l, u nichž je povolen nepatrný obsah CO2, a liší se pouze maximálním obsahem alkoholu. U bílých a růžových vín a klaretu nesmí povolený obsah alkoholu překročit 12,5 %. U červených vín je maximální obsah alkoholu stanoven na 13 %. Svatomartinské víno se může vyrábět pouze z hroznů odrůd Müller Thurgau, Muškát moravský, Veltlínské červené rané, Modrý Portugal, Svatovavřinecké a Zweigeltrebe, to jsou tedy časně dozrávající odrůdy.  Vína procházejí hodnocením nezávislé komise, která je hodnotí stobodovým systémem vlastnosti vína, letošní podmínkou pro získání značky bylo 80 bodů.  Martinská vína tvoří ze 60% bílá vína, červených a růžových je po 20 %, vína vydrží až do Velikonoc.

Vinařská unie     

tisková konference

O.Beránek Bohemia sekt-J.Svoboda Habánské sklepy-D.-Šťastný Chateau Valtice-B.Svoboda Zám.vinařství Bzenec

Základy Vinařské unie ČR byly položeny již před více než dvaceti lety, v roce 1994, kdy vznikl její předchůdce Českomoravský svaz vinařských podniků (ČMSVP). Hlavním důvodem jeho založení byla potřeba sdružení větších vinařství, vytvoření platformy pro sdílení oborového know-how a společného budování vinařské kultury u široké veřejnosti. ČMSVP se v roce 2015 přejmenoval – zvolil jasnější a jednoduší název VINAŘSKÁ UNIE ČR (VUČR). Ve stejném roce nastala také změna ve vedení, prezidentem byl zvolen Ondřej Beránek, ředitel Bohemia sektu a David Šťastný, ředitel Chateau Valtice převzal funkci viceprezidenta. Druhým viceprezidentem je Pavel Vajčner, ředitel Znovínu Znojmo.  V současné době Vinařská unie ČR sdružuje téměř třicet společností z oboru vinohradnictví a vinařství, podílí se na tuzemské produkci vína více než ze 40 %. Ve společnostech pracuje 1300 zaměstnanců a obhospodařuje téměř pětinu vinic v Čechách i na Moravě (3300 ha).

Jaromír a Věra Hamplovi                        Foto: Archiv Vinařský fond

Facebook komentáře

Sdílejte články