Tipy volejte: 773 693 460, pište redakce@prazsky-zpravodaj.cz
Hledejte cokoli zde na webu
DomůUdálostiZprávy z PrahySvětový den chleba vyhlásila Mezinárodní unie pekařů a cukrářů

Světový den chleba vyhlásila Mezinárodní unie pekařů a cukrářů

Den chleba

Světový den chleba vyhlásila Mezinárodní unie pekařů a cukrářů

Břevnovském klášteře, odkud je z roku 993 první zmínka o výrobě chleba v hlavním městě naší země, proběhla konference u příležitosti oslavy Světového dne chleba v České republice.

Svátek základní lidské potraviny a oslava pekařské profese je každoročně připomínán 16. října. Akci podpořil svojí účastí ministr zemědělství M. Toman, který ve svém vystoupení zmínil důležitost podpory tuzemských potravin a význam značky kvality „Česká cechovní norma“. Zároveň připomenul připravovanou komoditní vyhlášku, která spotřebitelům umožní lepší orientaci při výběru kvasového chleba. Generálním partnerem akce byla již počtvrté společnost Penny Market, která zde ocenila své nejlepší regionální dodavatele chleba.

Světový den chleba vyhlásila Mezinárodní unie pekařů a cukrářů (UIBC). Přihlásila se tak svátkem základní lidské potraviny k datu 16. říjen, který v roce 1947 stanovila Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství (FAO) jako Den výživy a jejímž mottem je Fiat Panis – Nechť je chléb. V České republice se slaví od roku 2009. Pekárenské výrobky se podílejí více než třetinovým podílem na denní spotřebě potravin. V roce 1945 byla průměrná spotřeba chleba přes 80 kilogramů chleba na osobu, nyní spotřeba klesla na 40 kilogramů chleba, denně se prodá 1 milion bochníků a ročně ho tuzemské pekárny upečou na 300 tisíc tun. Spotřebitelská cena 1 kg chleba je v ČR velmi nízká – dle aktuálních údajů ČSÚ 25,15 Kč, což je v rámci 28 států EU pátý nejlevnější chléb. Ve světě se ročně spotřebuje téměř 350 milionů tun chleba.

Při příchodu si hosté v chodbě před Tereziánským sálem mohli prohlédnout fotogalerii „Život v době chlebové“ a výstavu vítězných chlebů národní soutěže Chléb roku 2019 a chlebů oceněných Českou cechovní normou. Arciopat Prokop Siostrzonek v uvítací řeči vyzdvihl význam společného stolování: „Přál bych společnosti, aby opět našla cestu ke společnému stolu.“ Ministr zemědělství M. Toman ocenil spolupráci se Svazem pekařů a cukrářů (Spací) a náročnou práci a řemeslnou dovednost pekařů. Rovněž připomenul důležitost podpory tuzemských potravin. Ředitel Potravinářské komory Miroslav Koberna vyzdvihl systém českých cechovních norem (ČCN) jako odpověď výrobců potravin a nápojů na připomínky odborné i spotřebitelské veřejnosti k neexistenci standardů kvality. Dnes už máme 254 ČCN pro potraviny. Kvalitní český chléb podpořili i vrcholní představitelé Potravinářské komory, Svazu obchodu a cestovního ruchu a Státní zemědělské a potravinářské inspekce. K nim se přidali i představitelé vinařských, pivovarnických a mlékárenských svazů.

Odborné prezentace

Chléb a České cechovní normy“ přednesli Martin Abraham a Petr Křivka, členové představenstva SPaC ČR. V současnosti je na chléb 15 ČCN. Vyrábí podle nich 8 výrobců více jak 30 druhů chleba. Na běžné pečivo je už víc jak 35 ČCN. Nadstandardní parametry znamenají minimum přídatných látek “E“, je povoleno použít pouze kyselinu askorbovou. Je vyšší podíl použitých surovin – u žitného chleba min. 95% žitné mouky, u pšeničného min. 95% pšeničné mouky a u celozrnného min. 85% celozrnné mouky.

Vývoj prodeje chleba a pekařských výrobků 2018/2019“ přednesl Radek Mlích, vedoucí oblasti čerstvých potravin Penny Market. Po dlouhodobém poklesu spotřeby nastává mírné zvýšení poptávky. Spotřebitelé si uvědomují, že chléb tvoří jeden z pilířů výživové pyramidy a má řadu zdravotních výhod. V PENNY Marketu se ročně prodá přes 5 miliónů bochníků klasického konzumního chleba o váze 1 200 gramů. Kdybyste tyto bochníky poskládali do řady za sebe, dostanete řadu dlouhou přes 1 500 kilometrů. Mohli byste je tedy vyskládat na silnici z Prahy do Neapole nebo z Prahy do Andory, a vážily by více než 5 000 fabií. A to mluvíme jen o jednom druhu chleba. PENNY Market nabízí více než 220 druhů chleba, přičemž 40 z nich jich je vyráběno exkluzivně pro PENNY Market. Chleba dodává do sítě více než 380 prodejen PENNY přes 50 lokálních pekáren. PENNY Market ocenil své nejlepší regionální dodavatele chleba, nejprodávanější je 420 gramový podmáslový chléb z pekárny Prima Pečivo. Na druhém místě se umístilo Merhautova pekařství s podmáslovým chlebem 600 g, třetí byla pekárna Moravec rovněž s podmáslovým chlebem 500 g. Na čtvrté příčce je kmínový chléb 400 g z Pekařství Malena a pátém místo chléb kmínový 400 g z pekařství BEAS.     

 Regionálním chlebem roku 2019 je chléb podmáslový 800 g z pekařství Pecud v. o. d. Žandov.                                                                                                                                                                                                        Chléb jako fenomén

Po dlouhodobém poklesu spotřeby chleba po roce 1989 nastala v posledním období určitá „renesance“ a Češi opět začínají více konzumovat chléb. Ke změně přispěla široká nabídka chlebového sortimentu v obchodech, větší koupěschopnost obyvatelstva, orientace zákazníků na kvalitnější potraviny a výživová jedinečnost, kterou chléb přináší. Spotřebitelé čím dál více preferují zdravý životní styl, poptávka se přesouvá ke speciálním druhům, či k výrobkům se zdravotními účinky– žitným, celozrnným a vícezrnným chlebům. Nejoblíbenější však stále zůstává klasický pšeničnožitný Konzumní chléb či jeho pomoučněná varianta Šumava.

Historie pečení chleba

První chléb si pekli lidé už 14 000 let před naším letopočtem. Jednalo se o plochý chléb, který dnes nazýváme arabským chlebem nebo pitou. Kvásek a kvašený chléb pochází ze starověkého Egypta z doby před 6000 lety. Jednoho dne Egypťané zapomněli na sluníčku těsto na nekvašený chléb, který často vyráběli. Těsto díky času, teplu a působení bakterií vykynulo, bylo lehčí a vzdušnější než původní. Egypťané si toho všimli a upekli ho. Vznikl první kvásek a od té doby se začal pravidelně používat k výrobě chleba. V Česku byla nejstarší pec na výrobu chleba objevena v Bylanech u Olomouce a pocházela z období zhruba před 6 600 až 6 800 lety. Chléb hrál v naší minulosti i nezastupitelnou roli při korunovaci českých králů, kdy mu byla dávána přednost i před zlatem. Česká podoba slova chléb vznikla z pragermánského „hlaiba“.

Zdravá výživa

Chléb tvoří základ výživové pyramidy. Jedná se o významný zdroj energie, vitaminů řady B, železa, vápníku a vlákniny. Vláknina působí aktivně proti civilizačním chorobám, snižuje hladinu cholesterolu, je prevencí cukrovky a má probiotický účinek v tlustém střevě (prevence rakoviny).      Žito má vysokou nutriční hodnotu a pestrou škálu minerálních látek. Chleby z celozrnné mouky příznivě působí na glykemický index – vyrovnávají hladinu cukru v krvi – a jsou bohaté na vitaminy, minerální látky a esenciální mastné kyseliny. Při výběru chleba byste proto měli popřemýšlet, jaký druh a složení chleba je nejvhodnější pro vaše zdravotní potřeby. Samozřejmostí také je, aby vám chutnal,“ radí Ing. Jaromír Dřízal, výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů ČR.                                           Správně upečený čerstvý chléb  by měl  „zvonit“, tedy mít na omak kůrku tvrdou kaštanové barvy a ta by při poklepu měla znít dutě. Některé pekárny, zejména ve velkých samoobsluhách, pečou chléb na povrchu měkký. Ten je však nedopečený. Takový chléb má tendenci brzy plesnivět, protože obsahuje více vody než tradiční kváskový chléb.   

Svaz pekařů a cukrářů v České republice ,z.s                                                                                         Je významné potravinářské profesní sdružení, které hájí zájmy a podporuje činnost firem podnikajících v pekárenském oboru. V současné době sdružuje 125 členů – pekáren, dodavatelů strojního zařízení, surovin a služeb pro pekaře a potravinářských škol a učilišť. Celkový obrat členů cechu je cca 15 miliard, což reprezentuje okolo 60 % výroby čerstvého chleba a pečiva v ČR.                Pekařský cech pořádá na podporu chleba řadu akcí: organizuje národní soutěž Chléb roku, připravuje odborné semináře o nových technických a technologických trendech při výrobě chleba, spolupracuje se SOCR na propagaci kvalitního chleba v obchodních řetězcích, vydává odborné publikace a časopis o výrobě chleba. Každoročně organizuje oslavu Světového dne chleba v České republice.

Jaromír a Věra Hamplovi

Facebook komentáře

Sdílejte články