Tipy volejte: 773 693 460, pište redakce@prazsky-zpravodaj.cz
DomůUdálostiZprávy z PrahyRakouské velvyslanectví uspořádalo v pražském hotelu Jalta již 4.ročník Den rakouského vína

Rakouské velvyslanectví uspořádalo v pražském hotelu Jalta již 4.ročník Den rakouského vína

Rakouské velvyslanectví uspořádalo v pražském hotelu Jalta již 4.ročník Den rakouského vína

Obchodní oddělení rakouského velvyslanectví uspořádalo v pražském hotelu Jalta již čtvrtý ročník akce Den rakouského vína. Představilo se 25 vinařů ze všech známých rakouských vinařských oblastí. Na stáncích bylo k degustaci víc jak sto špičkových rakouských vín. Většina vinařů se představila poprvé a hledala u nás distributory.

Rakousko má čtyři hlavní vinařské regiony: Niederosterreich (Dolní Rakousko), Burgenland, Steierland (Štýrsko) a Wien (Vídeň). Tyto vinařské regiony se dělí do vinařských oblastí. Většinu z více než 9000 rakouských vinařství tvoří malé rodinné podniky, ve kterých často spolupracují tři generace. Ve štýrském zámku Seggau je vůbec největší vinný sklep v Evropě: je 300 let starý, podzemní chodby mají délku 72 kilometrů a jsou osm a půl metru vysoké. Z pěstovaných odrůd tvoří dvě třetiny bílá vína a třetinu červená. Z bílých odrůd se nejvíce pěstuje Veltlínské zelené-14.% a Vlašský ryzlink-7 %. Z červených Zweigelt-14 % a Frankovka-6,5 %. V loňském roce se z 46 500 ha vinic vyrobilo 2,75 milionů hl vína. Vyvezlo se53 mil l v hodnotě 170 mil. E. Nejvíce se vyvezlo do Německa 34 mil. l tj. 49% produkce. Do ČR se vyvezlo 1,24 mil l což je 1,5% produkce.

vinařstvíNa degustaci nás zaujalo vinařství Skoff, které již ve čtvrté generaci obhospodařuje 60 ha vinic ve Štýrsku. Vrcholem z řady úspěchů byla v roce 2017 účast na nejvýznamnější světové soutěži bílého vína na světě, Concours Mondial du Sauvignon v Bordeaux. Mezi 867 víny z celého světa získal SKOFF ORIGINÁL Kranachberg Sauvignon Blanc 2015 trofej Denise Dubourdieu. Ta je   považována ve vinařství za titul   mistra světa.  Vinařství Temer leží 55 km od Vídně v regionu Neziderského jezera. Vína z vinařství Temer již získala mnoho ocenění od Falstaff, Vinaria, A la carte, Weinpur a dalších odborných vinařských magazínů, která potvrzují svědomitou práci rodinného podniku. Kromě výborného Veltlínu se vinařství prezentovalo i Vlašským ryzlinkem pozdní sběr. Kvalitu tohoto sladkého vína potvrdili návštěvníci, rychle bylo totiž vypito. Vinařství Unger je ve vesnici Halbturn v Burgenlandsku u Neziderského jezera. Je to mladé dynamické vinařství, které ještě nemá zastoupení na českém trhu.  K sortimentu patří červená vína Zweigeltrebe (50 %), Frankovka (15 %) a Merlot (5 %), která byla na degustaci hodnocena jako nejlepší. Pěstují i bílá vína Vlašský ryzlink (10 %), Chardonnay, Sauvignon Blanc a Pinot Blanc.

Bio vinařství                                                                                                                                               

rakouske vinoCílem trvale udržitelného vinařství je šetřit zdroje a vyrábět s nízkými emisemi. Ekologické pěstování vinné révy vylučuje použití jakékoliv chemie a vinice se ošetřuje výlučně přírodními prostředky. (například jako postřiky se používají rostlinné výluhy). V ekologickém a biodynamickém vinohradnictví hospodaří v Rakousku cca 10% vinařů. Biodynamické pěstování vychází ze stejného základu pro ekologické pěstování vinné révy, je však ještě přísnější. Biodynamika je založena na poznatcích, které Rudolf Steiner rakouský filosof, pedagog a esoterik shrnul v roce 1924. Rakousko je biodynamickou velmocí. Pro označení produktů biodynamického zemědělství se v cca 50-ti zemích užívá ochranná známka Demeter. Celosvětově je zhruba pět set certifikovaných biodynamických vinařství. V Rakousku bylo loni 60 vinařství s plnou certifikací Demeter a 10 v přechodném období. Jedno z biodynamických vinařství se prezentovalo i na dnu rakouského vína: Vinařství Hirschmugl leží v Leibnitzu ve Štýrsku nedaleko slovinských hranic. V roce 2006 Toni a Astrid Hirschmugl založili vinařství a v roce 2008 vyrobili první víno. Toni a Astrid získali nemovitost v Seggaubergu – v Götterbergu. O dvě desetiletí dříve bylo na tomto pozemku pěstováno bio ovoce. To nabídlo přirozené hospodaření s vínem. „Návrat ke kořenům a v souladu s přírodou “- to je motivace a filozofie, která je provází každodenně. Dnes mají malebný dům s neobyčejnou architekturou, doslova připomínající Toskánsko. Ve Štýrsku jsou považováni za průkopníky v oblasti odrůd révy rezistentní na houby (PiWi odrůdy – zkratka z německého „pilzwiderstandsfähige Rebsorten.) Odrůdy révy vinné: Muscaris, Cabernet Blanc a Red Cabertin jsou odolnější a vysoce odolné proti plísňovým chorobám a umožňují bio provoz. Ve spolupráci s vládou zasadili tyto odrůdy odolné proti houbovým chorobám jako experimentální vinici. V oblasti Seggaubergu a na vinicích jsou různé druhy užovek. Tito netoxičtí hadi jsou považováni za ukazatele neporušeného životního prostředí. Užovku proto používají jako symbol na etiketě.  Zrání vín ve sklepě probíhá částečně ve velkých dřevěných sudech. Vinařství obhospodařuje nyní 18 ha vinic.

RakouskoPro Štýrsko jsou typická bílá víno. Skladba vinařství je 80 % bílých, 20 % červených vín. „Protože pracujeme ekologicky sklizeň je menší než při konvenčním pěstování, vždy máme asi 40 000 lahví. Máme 12 let zkušeností s Muscaris, Cabertin a Cabernet Blanc a také máme archiv všech ročníků, abychom věděli, jak stárnou“, říká Astrid Hirschmugl. Ve vinařství pracuje 8 zaměstnanců a sklepmistr Alexander Scherübl.
Jejich vína vyhrávají pravidelně na soutěžích. Letos na mezinárodní soutěži bio vín v německém Frasdorfu, které se zúčastnilo 291 vinařů z 27 zemí v konkurenci 1103 vín získali TOP Zlatou medaili – 98 PAR bodů za – bílé víno Muscaris 2018, Další zlaté obdrželi za Chardonnay Aurum 2013 a Cabernet Blanc Nobilis 2016. Stříbrné medaile dostali za Cabernet Blanc 2018, Welschriesling 2018 a Weißburgunder 2018. V posledních 3 letech vždy dostali ocenění.

„Skutečné tajemství určitého vína je rozhodně více než pečlivé a dokonalé dílo na vinici a ve sklepě. Je to pokora a láska, je to vášeň a odhodlání, je to ostražitá pozornost a neustálá péče o půdu, révu a hrozny,“ vyznal se sklepmistr Alexander Scherübl.Vinařství vyrábí nejen víno ale i med, olej a ocet. „Víno tvoří 80% produkce, ale je skvělé pracovat se vším, co roste v našem vinařství. Ovoce bereme na ocet a šťávu a po lisování vína produkujeme olej. Chceme v budoucnu zvýšit práci s včelami, Nyní také vyrábíme GIN. Všechno se vyrábí ekologické!“ doplňuje Astrid Hirschmugl.

včelínExistující úl na farmě je inspiroval k včelaření. Tajemným zlodějem, který v zimě kradl med byla žluna zelená, a tak zdobí sklenice s medem.
Jako abeceda začíná písmenem A, výroba octa začala jablečným octem. To je nyní dobrých 30 let a dnes jsou do sortimentu zařazeny nejen jablka, ale také různé druhy ovocného octa.

Výběr motivu pro štítky byl snadný, protože jednoho rána byla v tankovém octu nalezena rosnička. Pro ocet používají pouze ovoce z ekologického zemědělství.

Jaromír a Věra Hamplovi                 Foto  archiv vinařství Hirschmugl

 

Facebook komentáře

Sdílejte články