Tipy volejte: 773 693 460, pište redakce@prazsky-zpravodaj.cz
Hledejte cokoli zde na webu
DomůUdálostiZprávy z PrahyPražské gastronomické svátky

Pražské gastronomické svátky

Pražské gastronomické svátky

 

Stalo se dobrým zvykem, že ještě před konáním veletrhu se koná soutěž vín o Zlatý pohár veletrhu Víno&Delikatesy 2013 a její výsledky se účastníci dovědí hned prvý veletržní den. Letos se stalo nejlépe hodnoceným vínem v rámci všech 13 kategorií víno Justino´s Madeira Colheita 1996 z portugalského ostrova Madeiry, které tak obdrželo cenu Premiéra České republiky a titul Champion. Nejkvalitnější tuzemské víno bylo Rulandské šedé 2011 společnosti Winberg Mikulov, které získalo cenu Ministra zemědělství České republiky. Vítězné zahraniční víno Trenatre Rosso 2012 od společnosti Dalibor Salivar Víno SD obdrželo pak cenu Primátora Prahy. Nejen oceněným se dostalo pozornosti. Například v obležení byla expozice firmy MoldVin a její vynikající moldavské dezertní víno Kagor velmi zdařile konkurovalo ostatním vínům typu madeira či portské. Někteří odborníci tvrdí, že právě díky tomuto vínu poklesly u nás ceny zmíněných proslulých vín. Za zmínku rovněž patří na veletrhu prezentovaný projekt ZnojemskéhoSK medovina vinařského lycea. Toužíte po tom se stát vinařem? Podle zástupce této organizace, V. Rakušana, nic jednoduššího. Organizuje totiž pro ty, kteří by si chtěli vlastníma rukama vyrobit vinný mok, popřípadě v budoucnosti si v okrajové oblasti naší republiky založit vlastní viničku, zvláštní program. Frekventant okusí, jaké je to okopávat vinici, účastnit se vinobraní a lisování hroznů, dostane lekci ve sklepním hospodářství a nakonec si odveze vlastnoručně vyrobená vína.

Sortiment delikates velmi vhodně doplnil expozice vín. Novinkou byla senzorická soutěž extra panenských olivových olejů. Vítězem se stal olivový olej Abadia de la Oliva od stejnojmenné společnosti. Stejně tak návštěvníci ocenili i šunkové výrobky firmy LECO, sortiment zahraničních sýrů a uzenin.

Některé věci se však nepovedly. O účasti na veletrhu uvažovali také včelaři a soutěž o nejlepší med či medovinu by propagaci této komodity mezi profesionály i odbornou veřejností jistě prospěla. Bohužel, nestalo se. Čest medoviny tak zachránili Slováci a med dodali Bulhaři.

 

Text: Antonín Karoch, Jiří Müller

 

Souvisejíí článek: Víno & Delikatesy

 

 

Facebook komentáře

Sdílejte články