Tipy volejte: 773 693 460, pište redakce@prazsky-zpravodaj.cz
Hledejte cokoli zde na webu
DomůUdálostiZprávy z PrahyV Praze se konal již 4. ročník středoevropské konference o potravinovém odpadu

V Praze se konal již 4. ročník středoevropské konference o potravinovém odpadu

Tesco - conference

V Praze se konal již 4. ročník středoevropské konference o potravinovém odpadu

Společnost Tesco uspořádala se svými partnery již 4. ročník středoevropské konference o potravinovém odpadu.Symbolicky připadla na Mezinárodní den životního prostředí, který se dnes slaví. Akce, na které se sešli zástupci podnikatelských a vládních institucí a nevládních organizací z celé střední Evropy, hledala řešení na snižování množství potravinového a obalového odpadu.

Cílem je snížit potravinový odpad na polovinu

Úsilí snížit potravinový odpad na polovinu je dobré nejen pro samotné podnikání nebo charitativní účely, ale má hlubší význam, a to hlavně v globálním kontextu. Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství odhaduje, že přibližně třetina všech vyprodukovaných potravin na světě se nespotřebuje a vyhodí. Z ekologického hlediska způsobuje tento potravinový odpad přibližně 8 % všech emisí skleníkových plynů. Pokud by bylo celkové množství vyplýtvaných potravin bráno jako samostatná země, byla by třetím největším producentem skleníkových plynů po Číně a USA. Ve skutečnosti potravinový odpad produkuje více než čtyřnásobek ročních emisí skleníkových plynů připadající na letecký průmysl.

Jednotlivec vyhodí ročně až 83 kg potravin

„V roce 2050 by mělo být na planetě 10 miliard lidí, s tím souvisí nárůst potravinové produkce o 50 % a třetina z nich se stále vyplýtvá. Prognózy říkají, že v roce 2050 bude 50 % obhospodařované půdy degradováno následkem plýtvání potravinami. 42 % vyhozených potravin je z domácností, retail tvoří 5 %. Odhad je, že každý jednotlivec vyhodí ročně 83 kg potravin,” doplňuje Vladislav Smrž, náměstek Ministerstva životního prostředí.

TZ/Václav Koukolíček

Facebook komentáře

Sdílejte články