Staví se letiště z vlnité lepenky

stavby z lepenky

Odstartoval 14. ročník celostátní soutěže Stavby z vlnité lepenky 2020. Tématem soutěže, určené pro střední stavební školy, je „Letištní terminál (budoucnosti)“. Výzvu přijalo 18 středních stavebních škol z celé České republiky. Mladí stavaři a stavařky budou vyrábět modely z vlnité lepenky a autoři těch nejlepších si rozdělí ceny v hodnotě 40 000 Kč. Pořadatelem a generálním partnerem soutěže je přední česká stavební společnost HSF System. Partnerem soutěže je Svaz výrobců vlnitých lepenek.

Úkolem budoucí stavařské generace je navrhnout a vytvořit originální model letištního terminálu (budoucnosti) a ukázat jeho vnitřní uspořádání, to vše výhradně z vlnité lepenky. Dominantou stavby musí být terminál, avšak model může být doplněn o letištní okolí jako letištní dráhy či hangáry.

stavby z lepenkyDo letošního ročníku, ovlivněného koronavirovou krizí a také aktuální situací ve školských zařízeních, se nakonec přihlásilo 18 škol z celé České republiky. Studenti nesmí v modelu zkopírovat nebo využít žádný již existující letištní terminál. Hodnotí se kreativita, originální nápad a hlavně fantazie. Na vytvoření modelu mají studenti čas až do 20. listopadu. Finále se uskuteční v Ostravě v průběhu prosince 2020.

„Vzbudit vášeň a nadšení pro stavařinu u mladých talentů považujeme za stěžejní předpoklad k tomu, abychom i v dalších letech měli ve stavebnictví kvalitní, kreativní a motivované lidi. Právě soutěž Stavby z vlnité lepenky je jedna z vhodných platforem, jak toho dosáhnout,“ říká Jan Hasík, ředitel stavební společnosti HSF System a dodává: „My dlouhodobě spolupracujeme s vysokými školami, například formou odborných přednášek a workshopů, a chceme se více zapojit také do podpory středoškolského vzdělávání.“

Studenti soutěží v několika kategoriích o ceny v hodnotě 40 000 Kč. Autoři nejlepšího letištního terminálu (budoucnosti) získají cenu v hodnotě 20 000 Kč. Školy umístěné na druhém a třetím místě získají ceny v hodnotě 10 000 Kč a 5 000 Kč. Nově bude udělena cena za inovativní přístup v hodnotě 5 000 Kč.

Tradiční soutěž Stavby z vlnité lepenky se z obvyklého jarního termínu přesunula na podzimní období z důvodu tehdejšího uzavření středních škol.

Lukáš Klapil

Společnost HSF System je ryze česká stavební společnost, která vznikla v roce 2002. Zaměřuje se na generální dodávky staveb a realizuje kompletní střešní a fasádní opláštění moderních objektů včetně jejich rekonstrukcí.

Upevnění spolupráce mezi Českou republikou a Republikou Kazachstán.

Hejtman čelil otázkám nadějných dětí ze soutěže Talent La Sophia .

Šebík

Duben v klubu Modrá Vopice bude opět pekelně našlapaný.

Šebík