Otevřený dopis premiérovi ČR Andrejovi Babišovi

Zelení vyzývají stát k zastavení dražby areálu Veleslavínského zámku.

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových vyhlásil dražbu areálu barokního zámku ve Veleslavíně s vyvolávací cenou 382 milionů Kč. Svým rozhodnutím vyřadil ze hry městskou část Prahu 6 a hlavní město Prahu, které dlouhodobě usilují o převod areálu do svého vlastnictví. Zelení proto vyzývají stát k okamžitému zastavení dražby.

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZVSM) vyhlásil 30. října dražbu areálu Veleslavínského zámku, ke které má dojít 30. listopadu 2018. Jedná se přitom o stejný den, kdy skončí pronájem areálu dosavadnímu nájemci, soukromému zdravotnickému zařízení Canadian Medical.

“Postup ÚZVSM považujeme za alarmující. O převod areálu zámku do svého vlastnictví dlouhodobě usiluje městská část Praha 6, respektive hlavní město Praha. Termín dražby je ovšem pro město likvidační. Vzhledem k tomu, že se ustavující zastupitelstvo hlavního města Prahy sejde až 30. listopadu, je účast města i městské části v dražbě vyloučena,” uvádí Petr Píša, zastupitel městské části Prahy 6 za Stranu zelených.

“Budovy v areálu Veleslavínského zámku můžou sloužit zdravotním, sociálním, školským i kulturním účelům,” uvádí Pavel Weber, zastupitel Prahy 6 za Zelené. “Pokud bude park se stoletými stromy zpřístupněn veřejnosti, stane se přirozeným centrem této pražské čtvrti. Pokud ovšem bude areál prodán soukromníkovi, obávám se, že dříve nebo později namísto parku vyroste předimenzovaná zástavba. Zatímco dosavadní územní plán předpokládá využití areálu pro potřeby veřejné vybavenosti, návrh Metropolitního plánu žádnou regulaci neobsahuje a nepředpokládá ani ochranu stávajícího parku.”

Podle tvrzení ÚZVSM vzniknou odkladem dražby náklady na ostrahu areálu a havarijní opravy jeho objektů. “Argumentace ÚZVSM je čistě účelová. Vedlejší budovy v areálu totiž chátrají dlouhodobě a měl to být právě stát coby vlastník, který měl zajišťovat jejich opravu,” dodává Píša. “Město je navíc připraveno nést náklady na ostrahu do doby, než se záležitost převodu vyřeší. Vyzýváme proto stát, aby dražbu areálu okamžitě zastavil a jednal dále s městem o převodu zámku do jeho vlastnictví.”

TZ Zelených z Prahy 6 ze dne 1. 11. 2018, kontakt: Petr Píša 603 114 577 petr.pisa@zeleni.cz
—————————————————————————————————————

Zelení protestují

Petr Píša

Mgr. Petr Píša je současný opoziční zastupitel, historik působící na Akademii věd, expert na téma cenzury a předseda spolku Šestka sobě.

Vystudoval obory historie a germanistka na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, se zahraničními pobyty na univerzitách v Jeně, Heidelbergu, Vídni a Lipsku, roku 2018 absolvoval doktorské studium v oboru české dějiny. Od roku 2010 je zaměstnán v Ústavu pro českou literaturu Akademie věd ČR, v. v. i. Profesně se specializuje na sociologii literatury v 19. století, především na dějiny literární cenzury. Je spoluautorem dvousvazkové publikace V obecném zájmu. Cenzura a sociální regulace literatury v moderní české kultuře, 1749-2015 (Praha 2015), která získala několik prestižních ocenění, spolueditorem knihy Nebezpečná literatura? Antologie z myšlení o literární cenzuře (Brno 2012) a edice korespondence Karla Havlíčka (2016).

Od roku 2016 předsedá spolku Šestka sobě. V červnu 2016 se stal členem Zastupitelstva městské části Praha 6. V současnosti působí jako předseda zastupitelského klubu Strany zelených, člen Komise pro bytovou politiku a Komise pro majetkovou politiku.

Velmi vyhovující místo pro developerskou zástavbu. Proč ho prohlásit jako státu veřejně nepotřebný a prodat v dražbě, jejíž jediným kritériem je cena. Zmizí zámek stejně, jako se prodává koupaliště Džbán, Dejvické nádraží, koupaliště v Šárce? Jeho hodnota je jinde než ve stovkách milionů v tomto okamžiku.

Zdroj fotografií https://www.zamekveleslavin.cz/fotogalerie

Sdílejte články