Nenecháme živnostníky padnout na dno

TOP09

Vážený pane / vážená paní, chrana veřejného zdraví musí být teď prioritou. Zároveň však nesmíme dopustit, aby současná krize měla likvidační dopad na malé podniky a živnostníky. Proto poslanci TOP 09 navrhovali na poslední schůzi Sněmovny pokrýt živnostníkům fixní náklady, zejména nájmy. A co na to vláda? Nezodpovědně tento návrh smetla ze stolu a tíhu odpovědnosti přenesla na majitele nemovitostí.

To ale neznamená, že se TOP 09 nebude snažit dál. Předloží kompromisnější variantu na úhradu 40 % resp. 60 %.

Je otázka, jestli chceme, aby ti lidé neumřeli hlady, pak jim stačí Pětadvacítka. Nebo chceme, aby pro českou ekonomiku byla zachována i živnost. Tak jim musíme přispět na fixní náklady,“ řekl v rozhovoru předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

„Fixní náklady, jako je nájem, živnostníci stále platit musí. Jen v Praze podle průzkumu agentury Data Servis může definitivně zavřít až čtvrtina restaurací,“ říká místopředseda TOP 09 Lukáš Otys.

Poslanci TOP 09 na rozdíl od živnostníků nemohou podpořit prodloužení nouzového stavu. Vláda další prodloužení zdůvodňuje nutností nákupů zdravotnických pomůcek bez výběrových řízení. A svou roli hraje zřejmě i pocit pana premiéra, že zavření hranic je správná věc.

Omezování svobod nehodláme dále akceptovat a už vůbec ne v situaci, kdy není jasné, co se musí stát, aby byl nouzový stav zrušen. Z módu, kdy každý říká něco jiného, jsme se totiž pořád nedostali,“ uvedla předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Děkujeme, že s námi zůstáváte. Jsme v tom spolu.

Vladan Vaněk, tiskový mluvčí TOP 09

Decibely lásky jako vyznání Michala Davida a pár přátel