DomůUdálostiTiskové ZprávyKomentář k tématu procentuálního zastoupení českých vs. zahraničních potravin v obchodech

jidlo v obchode

„Současná krize jasně ukázala, že soběstačnost a regionální produkce jsou pro nás životně důležité, ale určovat procentuální podíl zboží na regálu není úplně šťastné. Je legitimní požadovat, aby se u nás zvedla produkce domácích potravin a tím zároveň i jejich prodej, cestu však vidíme spíš v podpoře lokální produkce a menších producentů i výrobců s důrazem na krátký dodavatelský řetězec.

Zaznamenali jsme i rozpačité reakce poslanců, kteří si uvědomují nutnost podpory, ale navržená cesta jim nepřijde správná.

České nezávislé obchody, které naše Asociace sdružuje, prodávají převážně potraviny z domácí a regionální produkce, čímž podporují nejen místní zemědělce, ale i lokální pekaře, řezníky, cukráře nebo lahůdkáře. Naše aktivní podpora českých potravin jde ruku v ruce s podporou tuzemských firem a české ekonomiky. O to se v AČTO snažíme po celou dobu našeho působení. Dovážet výběrové potraviny ze zahraničí je přirozené, ale v základních potravinách bychom měli být soběstační. Jedině tak lze ustát krizová období.”

Pavel Březina

předseda Asociace českého tradičního obchodu