DomůUdálostiTiskové ZprávyFirmy a živnostníky z nejvíce zasažených oborů nesmí vláda hodit přes palubu, říkají lidovci

Marian Jurečka

„S ohledem na to, že se objevují vážné informace od právníků, že velký počet firem či OSVČ v nejvíce postižených sektorech nebude s největší pravděpodobností moci žádat žádnou náhradu škody za vládou uzavřené provozy, jsem připraven požádat o svolání mimořádné schůze Sněmovny,“ řekl předseda KDU-ČSL Marian Jurečka a dodal, že tato situace existenčně ohrožuje statisíce lidí v ČR.

Není možné, aby na současnou situaci doplatili živnostníci a podnikatelé. Jednalo by se až o milion živnostníků, kteří se nemusí v krajním případě domoci žádného odškodnění. O pomoc se na nás mimo jiné obrátila i Unie podnikatelských a živnostenských spolků s prosbou, že je zapotřebí těmto lidem prioritně pomoci. „Vláda totiž v tichosti převedla režim nouzového stavu z krizového zákona pod zákon o ochraně veřejného zdraví,“ upozornil Jurečka. Podle právníků to v praxi to znamená, že právě postupem podle krizového zákona uvalila vláda na stát povinnost nahradit škodu způsobenou právnickým a fyzickým osobám v souvislosti s krizovými opatřeními podle § 36 krizového zákona.

„Přechod pod zákon o ochraně veřejného zdraví by podle právníků znamenal, že by se až milion lidí od této chvíle nemusel posléze dočkat žádného odškodnění. Zítra na jednání s premiérem budu chtít po vládě vysvětlení a návrh řešení. Pokud vláda bude chtít hodit firmy a živnostníky z nejvíce zasažených oborů přes palubu, budu iniciovat svolání mimořádného jednání Sněmovny,“ vysvětluje Marian Jurečka.

TZ/ Kateřina Procházková
Email: prochazkova@kdu.cz