Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Příroda

Každoročně se v Česku otráví sto až dvě stě lidí

hnojnik

Češi jsou národem houbařů. Chodí jich na ně téměř dvě třetiny a z lesů si odnáší v průměru 22 500 tun hub ročně. Populární koníček s sebou ale přináší také rizika v podobě těžkých zdravotních následků způsobených neznalostí sbíraných druhů. Každoročně se v Česku otráví sto až dvě stě lidí.

Jak ji poznat a nepřipravit si smrtící koktejl

košík hubNejvětší mýty o sbírání hub. Zaručených doporučení, jak se stát houbařem roku, je plný internet. Také patříte k těm, co věří, že houby rostou při úplňku? Z omylu vás vyvede podloženými vědeckými studiemi zkušený mykolog Michal Mikšík. Můžou se sbírat exempláře, které okousala zvěř, a tím pádem se dá věřit, že jsou jedlé? Jaká houba způsobuje nejvíce smrtelných otrav? „Nejjedovatější houba světa roste i v našich lesích. Obsahuje smrtící koktejl toxinů, které útočí na játra a ledviny. Jako malá je tato houba uzavřená v obalu podobném vajíčku, a když vyrůstá, zůstane z obalu ve spodní části pochva, které se říká kalich smrti,“ popisuje Mikšík, autor několika houbových atlasů a také prozrazuje, o jaký druh jde a jak ho poznat v lese. Kromě toho odpovídá na celou řadu dalších otázek a uvádí na pravou míru mnohá nepravdivá tvrzení.

Záměny muchomůrky zelené a dalších za holubinky či žampiony již stály nejeden život.Na smrtelnou otravu stačí jedna malá plodnička. V případě jakýchkoliv nejasností podezřelou houbu nikdy nekonzumujte, ale ponechte ji v lese, nebo se můžete obrátit na některou z desítek našich mykologických poraden. Mezi muchomůrkami je skupina druhů, které jsou považovány za nejjedovatější houby na světě. Jde o muchomůrky zelené (Amanita phalloides), dále zahrnuje muchomůrku jízlivou (Amanita virosa) a muchomůrku jarní (Amanita verna).

 Houby na talíři

smazeniceZaslouženou odměnou každého houbaře je skvěle udělaná smaženice nebo lahodná houbová omáčka, která nikdy neomrzí. Diváci mohou vyzkoušet třeba tu s masovými kuličkami podle oblíbené foodblogerky Veroniky Koko Šmehlíkové. Hodí se skvěle k těstovinám a připravit se dá z čerstvých, ale i sušených hub z minulého roku. „V případě, že děláte omáčku ze sušených hub, je potřeba začít o něco dřív. Houby by se měly zhruba 24 hodin předem naložit. Já ty své naložila do mléka a nechala jsem je přes noc v lednici. Pak už je to rychlovka.

Marie Horovitzová
marie@thepr.cz

 

Podobné příspěvky

Jaká pravidla platí pro chování v lese

Afri

Pozemkový spolek Pražská pastvina zachraňuje stepní unikáty

Afri

Hlavní město Praha kupuje pozemky u Hvězdy

Afri

Tento web používá pro svou práci nutné cookies. Souhlasím Číst více

GDPR zásady