Tipy volejte: 773 693 460, pište redakce@prazsky-zpravodaj.cz
Hledejte cokoli zde na webu
DomůKulturaFestivalyPrague Food Festival 2013, aneb "Nejezte blbě!"

Prague Food Festival 2013, aneb "Nejezte blbě!"

Prague Food Festival 2013, aneb "Nejezte blbě!"

Logo PffV Královské zahradě Pražského hradu začne 24. května 2013 již sedmý ročník třídenního svátku jídla a pití pod názvem Prague Food Festival 2013. Zakladatelem festivalu je milovník dobrého jídla a vydavatel publikace Maurerův výběr Grand restaurant, Pavel Maurer. Této gastronomické události roku se letos účastní 24 top restaurací. Své vynikající pokrmy doplněné výtečnými nápoji budou na místě původních středověkých vinic – pod širým nebem v Královské zahradě nabízet ti nejlepší šéfkuchaři. Motto letošní akce je jednoduché, avšak úderné a zní: “Nejezte blbě!” Celá akce se letos zároveň ponese v duchu oslav 90. narozenin Českého rozhlasu.

 

 

 

 

Třemi hlavními tématy letošní akce jsou:

 

1.) Proč jíme špatně?

Což bude lehká gastronomická osvěta hostů festivalu spojená s “unikátní slepou ochutnávkou potravin v Institutu chuti”, řízenou degustací nápojů, kurzy vaření se známými šéfkuchaři a workshopy přímo na stáncích restaurací, jenž promění areál v jednu velkou kuchařskou školu.
2.) Snoubení pokrmů s vínem, pivem, nealkem, koktejly a rumy.
3.) Ochutnávka netradičních gastronomických delikates

 

Například v podobě hmyzího menu v čele s takovou kulinářskou zvláštností jakou je Veleštír císařský na rukolovém salátku. Zakladatel festivalu Pavel Maurer se vyjádřil, že: “Cílem festivalu bude obohatit nejen chuťové pohárky návštěvníků, ale i jejich mysl” a dodal, že věří, že se to organizátorům povede. Z dalších netradičních specialit se můžeme těšit například na Ambiente Brasileiro – Churrasco, což je grilovaná hovězí picanha (květová špička), cupím (maso z hrbu brazilského hovězího skotu), krk, kuřecí srdíčka, ananas a smažený banán. Dále na Čestr – 42 dní stařený nízký roštenec z plemene česká stračena, AvantGarde – “vege” podle receptu francouzské kuchařky Reine Sammut a jedná se o fazolové ragout s chřestem, máslovou omáčkou a lanýži. Café Amandine – Éclair – lehký dezert z odpalovaného těsta plněný krémem. (Toto jídlo vzniklo v 19. století ve Francii a dříve bylonnazýváno jako “petite duchesse”, neboli malá vévodkyně.) Dále se můžeme těšit na Chateau Mcely, Piano Nobile, což je dortík ovoněný borovicí ze svatojiřského lesa se slaným karamelem, Corinthia, Rickshaw – křupavá humří rolka podávaná se salátkem z mořských řas a oříškovou omáčkou, La Truffe – pečená játra s karamelizovanými jablky a omáčkou Bordelaise se strouhaným černým lanýžem,Mandarin Oriental, Essencia – Shu mai – na páře vařené knedlíčky z vepřového masa a krevet se zázvorem a houbami, Radisson Blu,Alcron a La Rotonde – oblíbené makronky, které hodlá připravit michelinský šéfkuchař Roman Paulus či YasminNoodles – hmyzí menu: Což je saranče s bulgurem, šváb s restovanou pancettou, cvrček v mangovém chutney a již výše uvedený mladý štír s rukolovým salátem.

 

Programem celého festivalu budou provázet české i zahraniční kuchařské hvězdy. Ze zahraničních šéfkuchařů se na akci představí známý italský chef Riccardo Lucque a další čtyři italští šéfkuchaři – Moreno Cedroni, Alberto Faccani, Stefano Ciotti a Federico Delmonte. Z českých to bude michelinský šéfkuchař Roman Paulus, porotce ze soutěže MasterChef Jiří Štift, polovina kuchařského dua “Kluci v akci” Ondřej SlaninaJiří Král z televizního pořadu Kuchařská pohotovost a samozřejmě nebude chybět ani Zdeněk Pohlreich. Prague Food Festival bude probíhat od 24. května až do 26. května 2013.

 

Text / foto:                                                              Vít Hassan

Facebook komentáře

Sdílejte články