Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Kaleidoskop

Exotický citrusový plod yuzu jako účinný prostředek proti virózám? Spíše ne

Začněme od tvrzení, že vitamin C působí jak lék proti virózám a nachlazením a snad i proti koronaviru. I když podle zkušeností z praxe to tak jednoznačně vypadá, žádná vědecká studie to zatím nepotvrdila. Ale dejme tomu, že ano. Kolik „céčka“ potom vlastně potřebujeme?

Až gram denně

Podle „tabulek“ by dávka vitamínu C pro dospělého člověka měla být alespoň 60 mg denně a u dětí 30 – 50 mg. Až 1 gram (1000 mg) vitamínu C denně dříve dokonce i lékaři doporučovali jako prevenci proti virózám a k urychlení jejich léčby. Abyste tento 1 gram céčka získali, museli byste sníst např. 10 kg jablek s obsahem 10 mg vitamínu C na 100 g. Mandarinek by stačila asi třetina (30mg/100 g), citronů něco přes kilo (80mg/100 g) a pomeranče (60mg/100 g) a grapefruity (60mg/100 g) jsou někde mezi nimi. A co yuzu?

Užitečný kříženec

Až donedávna, a vlastně ani teď, se yuzu jako citrusový plod v syrovém stavu z míst, kde se asi od 8 st. n. l. pěstuje, tj. z Koreje, Číny a Japonska, jinam nevyváží. Čistě botanicky se strom, na kterém roste, Citrus junos a jde o zřejmě spontánně vzniklého křížence mandarinky a citrusu druhu Citrus cavaleriei (ichang papeda, české jméno nemá). Jde o jeden z mála citrusů, který se nepěstuje kvůli plodům, ale užívají se jeho listy. Také nepřekvapí, že plody yuzu co do chuti právě nevynikají.

Tradičně se proto zpracovávají na tzv. japonský citronový čaj tak, že se nakrájené naloží do medu či cukru, případně obojího. Vznikne tak cosi jako marmeláda, jejíž asi dvě lžičky se rozmíchají s horkou vodou a yuzu tea je hotov. Pokud se použije voda studená, perlivá a případně s ledem, vznikne osvěžující letní nápoj. Yuzu „marmeláda“ se také tradičně používá jako přísada v japonské kuchyni a různě experimentovat i v jakékoliv kuchyni jiné.

A jak to s tím vitamínem C?

Oproti ostatním citrusům se může yuzu pochlubit asi 90 mg/100 g, takže mezi nimi je opravdu rekordmanem.  Ovšem za absolutní špičkou, šípky a rakytníkem, těžce zaostává. Ty totiž obsahují vitamínu C až 6x více než yuzu. Podotkněme však ještě to, že v syrovém stavu. Jakýmkoliv zpracováním, zejména tepelným, se vitamín C ničí ve velkém, a stačí na to teplota už nad 60 °C. S trochou nadsázky lze tedy říct, že váš horký yuzu tea se stane vitaminovou bombou jen tehdy, když jím zapijete příslušnou tabletku céčka z lékárny.

Jitka Lenková

Foto: Obr.: wikimedia commons: Citrus junos fruits, 경빈마마, CC BY 4.; Yuzu oranges (6459456959), Nikita from Russian Federation, CC BY 2.0; Korean tea-Yujacha-05, FotoosVanRobin, CC BY-SA 2.0

 

 

 

 

Podobné příspěvky

Retrospektiva Galiny Miklínové promění Villu Pellé v Muzeum Lichožroutů

Afri

 Podzimní deprese? Víme, jak na ně. Aspoň trochu

Redaktorka Jitka Lenková

Zlověstný pražský orloj. Předpověděl epidemii koronaviru?

Redaktorka Jitka Lenková

Tento web používá pro svou práci nutné cookies. Souhlasím Číst více

GDPR zásady