Tipy volejte: 773 693 460, pište redakce@prazsky-zpravodaj.cz

Rok 2018 přinesl extrémně ranou i mírně nadprůměrnou sklizeň

Většina českých a moravských vinařů má za sebou konec sklizně, která byla letos mírně nadprůměrná. Díky teplému počasí s ní letos začali téměř o měsíc dřív. Podle vinařů bude ročník 2018 charakteristický plnými a tělnatými víny.

„Opravdu rané sklizni napomohly teplé jarní měsíce. Díky nim rekordně brzy vykvetla réva a čeští a moravští vinaři tak mohli začít hrozny sklízet už v polovině srpna,“ popisuje Ondřej Beránek, prezident Vinařské unie ČR a dodává: „Většina vinařů sklizeň ukončila v posledním říjnovém týdnu, včetně pozdních odrůd. Někteří ještě čekají s hrozny určenými na ledová a slámová vína.“

Největší obavy měli vinaři díky suchému a nadprůměrně teplému počasí z nedostatku kyselinek v bobulích a někde paradoxně i z malé cukernatosti. Při teplotách nad 30 °C se totiž réva dostává do latentního stavu, kdy se asimilační procesy zastavují a v bobulích se netvoří cukry. Naopak dochází k prodýchávání – snižování kyselin. „A právě těchto dnů bylo letos v létě rekordních 35. Rané odrůdy proto neměly očekávanou cukernatost a měly dost snížený obsah kyselin. Zářijové srážky přinesly zlepšení situace alespoň pro odrůdy dozrávající později na přelomu září a října. U nich byla cukernatost vysoká až velmi vysoká včetně modrých odrůd,“ říká ředitel vinařství Habánské sklepy Josef Svoboda. Vinaři proto nakonec mají pro letošní rok schválenou možnost přikyselování moštů a vín.

Nedostatek srážek tradičně přináší vinařům negativa i pozitiva, ačkoli letos jich přes nadprůměrné teploty například ve Znojemské podoblasti napadlo více než za celý rok 2016 či 2018. „Díky počasí se nám letos v podstatě vyhnuly nemoci révy. Na druhou stranu nás místy trápilo zasychání hroznů,“ říká Petr Chalupecký, ředitel Vinařství LAHOFER. Podle jeho slov bude letošní ročník obecně charakteristický právě vyšší cukernatostí, nízkými kyselinami a vysokým pH, díky čemuž bude více přívlastkových vín.

Vinaři letos sklidili více hroznů než v loňském roce „Dle našich odhadů to vypadá na nárůst úrody o přibližně 10 %. Do toho však zahrnuji i část nových vinohradů, které nám začaly letos plodit,“ shrnuje David Šťastný, ředitel CHATEAU VALTICE – Vinné sklepy Valtice. Na cenu hroznů dobrá sklizeň podle něj nemá zásadní vliv: „Kvalitních hroznů je na Moravě stále nedostatek, takže za každý dobrý ročník, jako je ten letošní, jsme moc rádi.“

Letošní Svatomartinská mají na zrání dostatek času

Brzká sklizeň prospěje hlavně mladým vínům. „Přinesla nám delší dobu od sběru po lahvování, více času na technologické kroky, a tedy i na vývoj vína. To, že Svatomartinská a mladá vína mají letos více času ležet v lahvi, je vždy jen k prospěchu kvality,“ doplňuje František Drahonský, ředitel vinařství Víno Mikulov.

Vinařský fond odhaduje, že na trh letos zamíří přes zamíří přes 2 210 000 lahví Svatomartinských vín: „Díky průběhu počasí v letošním roce mohli vinaři sklízet hrozny odrůd pro Svatomartinská vína mnohem dříve. Lidé se tak mohou těšit na vyzrálejší vína, která však neztrácí svou typickou svěžest. Chuť je příjemně ovocitá a u červených vín se můžeme těšit i na výraznější barvu,“ komentuje Jaroslav Machovec, ředitel Vinařského fondu.

Do hodnocení odborné komise, která uděluje vínu značku Svatomartinské, se v letošním roce přihlásilo celkem 451 vzorků vín.

Kontakt: Hana Křenková, hana.krenkova@adison.cz, 724 798 580

www.vinarskaunie.cz

   

Facebook komentáře

Sdílejte články