Tipy volejte: 773 693 460, pište redakce@prazsky-zpravodaj.cz
Hledejte cokoli zde na webu
DomůBydleníGastronomiePřekvapte miláčka svatomartinskou romantikou

Překvapte miláčka svatomartinskou romantikou

Překvapte miláčka svatomartinskou romantikou

Nemáte rádi svatého Valentýna? Připadá vám jako cizí svátek, který dávno ztratil své kouzlo? Pokud hledáte příležitost k oslavě lásky s partnerem, vsaďte na svatého Martina. Překvapte drahou polovičku společným romantickým večerem s výtečnou večeří a svatomartinskými růžovými víny.

Připravte si se svým protějškem skvělou večeři, otevřete si láhev svatomartinského rosé a pravá romantika je zaručena. Nudí vás tradiční vydatná husa se zelím a knedlíky? Vyzkoušejte odlehčenou, a přesto českou variantu menu. Ideální volbou je ryba. Výborně spolu budou chutnat pstruh nebo candát a svatomartinské rosé odrůdy Zweigeltrebe nebo Svatovavřinecké. Jako sladkou tečku můžete zvolit lehký smetanový dezert s příchutí podzimu či ovocný sorbet. Mladá vína pokrm doprovodí příjemnými svěžími tóny a osobitým charakterem.

Jaké víno podávat ke svatomartinské večeři?

Svým barevným odstínem připomíná zralé maliny. Jeho vůně je středně intenzivní s ovocnými tóny, ve které převládají tóny jahod a malin, chuť má svěží kyselinu s příjemnou ovocnou dochutí. Doporučujeme podávat k jednodušším pokrmům z ryb nebo drůbeže.

 

Víno Mikulov Svatomartinské Svatovavřinecké rosé 2018

Habánské sklepy Svatomartinské Zweigeltrebe rosé 2018

Svou barvou připomíná lesní jahody, ve vůni můžeme najít drobné lesní ovoce maliny a ostružiny. Chuť má ovocný charakter s velmi dobře vyváženým poměrem zbytkového cukru a kyselin. Hodí se k ovocným salátům nebo jahodovým dezertům.

Tip na svatomartinské menu pro pár

 

Bruschetta s hráškové pyré

INGREDIENCE

·       Bílý chléb, bageta nebo ciabatta

·       Mražený hrášek

·       Žervé

·       1 ks mozzarelly

·       Olivový olej

·       Citronová šťáva

·       Sůl, pepř, cukr

Postup

  1. Vložte mražený hrášek do osolené vroucí vody a vařte přibližně 2 minuty, poté sceďte a vývar ponechejte v jiné nádobě. Hrášek propláchněte studenou vodou a nechte okapat.
  2. Do vyšší nádoby vložte hrášek, sýr žervé a cukr a umixujte tyčovým mixérem. Pokud je směs příliš hustá, přidejte chladný vývar a opět mixujte. Opatrně přidejte citronovou šťávu a dochuťte solí dle chuti.
  3. Nakrájejte mozzarellu na rovnoměrně tenké plátky. Pečivo nakrájejte na plátky a opečte v troubě nebo v toustovači. Ihned po opečení pokryjte hráškovým pyré. Každý kus pečiva dozdobte plátkem mozzarelly a lístkem bazalky. Doplnit jej můžete slaninovým chipsem či kousky šunky od kosti.

Candát s batátovým pyré a grilovanou zeleninou

INGREDIENCE

  • 500 g batáty
  • 1 ks čerstvého zázvoru
  • 400 g candáta (filety)
  • 2 lžička medu
  • 1 lžička másla
  • 1 lžička slunečnicového oleje
  • Sůl, pepř

Postup

  1. Batáty oloupejte a přidejte zázvor (kus asi 1-2 cm). Spolu povařte přibližně 15 minut téměř do měkka.
  2. Filety opláchněte a důkladně osušte. V pánvi rozehřejte olej na mírném ohni, vložte rybu, přidejte snítku tymiánu a rybu z obou stran opékejte po dobu přibližně 5 minut.
  3. Batáty se zázvorem rozmačkejte s máslem a promíchejte s medem, dochuťte a podávejte k rybě. Doplnit jej můžete grilovanou zeleninou.

Panna cotta s omáčkou z papáji

INGREDIENCE

Omáčka z papáji

  • papája
  • pomerančová šťáva
  • limetová šťáva
  • cukr

Panna cotta

  • 2 lžičky mleté želatiny
  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 40 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový lusk
  • Olej na vymazání formiček
  • Kokosové hoblinky

Postup:

  1. Do misky vložte 2 lžíce vody a vsypte želatinu. Nechte 5 minut odstát, aby želatina vodu absorbovala. 4 formičky nebo skleničky o objemu 125 ml lehce vymažte olejem. Smetanu vlijte do menšího hrnce, přidejte moučkový cukr a vanilku a pomalu zahřívejte. Za občasného míchání přiveďte k varu. Přidejte želatinu a 1-2 minuty povařte, aby se želatina rozpustila.
  2. Směs sceďte a vlijte do vymazaných formiček. Dejte na 4 hodiny do lednice.
  3. Mezitím připravte omáčku z papáji. Zralou papáju podélně rozkrojte, lžící odstaňte semínka, odkrojte slupku a nakrájejte ji na kostky. Povařte papáju s pomerančovou šťávou do změknutí. Po zchladnutí směs rozmixujte a podle chuti dolaďte výslednou omáčku šťávou z limetky a cukrem. Poté nechte směs vychladit.
  4. Po 4-6 hodinách zkontrolujte, zda panna cotta ztuhla. Pokud ano, ozdobte ji papájovou omáčkou a posypte kokosovými hoblinkami. Poté vložte zpět do ledničky a podávejte dobře vychlazené.

Panna Cotta

Facebook komentáře

Sdílejte články