Tipy volejte: 773 693 460, pište redakce@prazsky-zpravodaj.cz

Překvapte miláčka svatomartinskou romantikou

Nemáte rádi svatého Valentýna? Připadá vám jako cizí svátek, který dávno ztratil své kouzlo? Pokud hledáte příležitost k oslavě lásky s partnerem, vsaďte na svatého Martina. Překvapte drahou polovičku společným romantickým večerem s výtečnou večeří a svatomartinskými růžovými víny.

Připravte si se svým protějškem skvělou večeři, otevřete si láhev svatomartinského rosé a pravá romantika je zaručena. Nudí vás tradiční vydatná husa se zelím a knedlíky? Vyzkoušejte odlehčenou, a přesto českou variantu menu. Ideální volbou je ryba. Výborně spolu budou chutnat pstruh nebo candát a svatomartinské rosé odrůdy Zweigeltrebe nebo Svatovavřinecké. Jako sladkou tečku můžete zvolit lehký smetanový dezert s příchutí podzimu či ovocný sorbet. Mladá vína pokrm doprovodí příjemnými svěžími tóny a osobitým charakterem.

Jaké víno podávat ke svatomartinské večeři?

Svým barevným odstínem připomíná zralé maliny. Jeho vůně je středně intenzivní s ovocnými tóny, ve které převládají tóny jahod a malin, chuť má svěží kyselinu s příjemnou ovocnou dochutí. Doporučujeme podávat k jednodušším pokrmům z ryb nebo drůbeže.

 

Víno Mikulov Svatomartinské Svatovavřinecké rosé 2018

Habánské sklepy Svatomartinské Zweigeltrebe rosé 2018

Svou barvou připomíná lesní jahody, ve vůni můžeme najít drobné lesní ovoce maliny a ostružiny. Chuť má ovocný charakter s velmi dobře vyváženým poměrem zbytkového cukru a kyselin. Hodí se k ovocným salátům nebo jahodovým dezertům.

Tip na svatomartinské menu pro pár

 

Bruschetta s hráškové pyré

INGREDIENCE

·       Bílý chléb, bageta nebo ciabatta

·       Mražený hrášek

·       Žervé

·       1 ks mozzarelly

·       Olivový olej

·       Citronová šťáva

·       Sůl, pepř, cukr

Postup

  1. Vložte mražený hrášek do osolené vroucí vody a vařte přibližně 2 minuty, poté sceďte a vývar ponechejte v jiné nádobě. Hrášek propláchněte studenou vodou a nechte okapat.
  2. Do vyšší nádoby vložte hrášek, sýr žervé a cukr a umixujte tyčovým mixérem. Pokud je směs příliš hustá, přidejte chladný vývar a opět mixujte. Opatrně přidejte citronovou šťávu a dochuťte solí dle chuti.
  3. Nakrájejte mozzarellu na rovnoměrně tenké plátky. Pečivo nakrájejte na plátky a opečte v troubě nebo v toustovači. Ihned po opečení pokryjte hráškovým pyré. Každý kus pečiva dozdobte plátkem mozzarelly a lístkem bazalky. Doplnit jej můžete slaninovým chipsem či kousky šunky od kosti.

Candát s batátovým pyré a grilovanou zeleninou

INGREDIENCE

  • 500 g batáty
  • 1 ks čerstvého zázvoru
  • 400 g candáta (filety)
  • 2 lžička medu
  • 1 lžička másla
  • 1 lžička slunečnicového oleje
  • Sůl, pepř

Postup

  1. Batáty oloupejte a přidejte zázvor (kus asi 1-2 cm). Spolu povařte přibližně 15 minut téměř do měkka.
  2. Filety opláchněte a důkladně osušte. V pánvi rozehřejte olej na mírném ohni, vložte rybu, přidejte snítku tymiánu a rybu z obou stran opékejte po dobu přibližně 5 minut.
  3. Batáty se zázvorem rozmačkejte s máslem a promíchejte s medem, dochuťte a podávejte k rybě. Doplnit jej můžete grilovanou zeleninou.

Panna cotta s omáčkou z papáji

INGREDIENCE

Omáčka z papáji

  • papája
  • pomerančová šťáva
  • limetová šťáva
  • cukr

Panna cotta

  • 2 lžičky mleté želatiny
  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 40 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový lusk
  • Olej na vymazání formiček
  • Kokosové hoblinky

Postup:

  1. Do misky vložte 2 lžíce vody a vsypte želatinu. Nechte 5 minut odstát, aby želatina vodu absorbovala. 4 formičky nebo skleničky o objemu 125 ml lehce vymažte olejem. Smetanu vlijte do menšího hrnce, přidejte moučkový cukr a vanilku a pomalu zahřívejte. Za občasného míchání přiveďte k varu. Přidejte želatinu a 1-2 minuty povařte, aby se želatina rozpustila.
  2. Směs sceďte a vlijte do vymazaných formiček. Dejte na 4 hodiny do lednice.
  3. Mezitím připravte omáčku z papáji. Zralou papáju podélně rozkrojte, lžící odstaňte semínka, odkrojte slupku a nakrájejte ji na kostky. Povařte papáju s pomerančovou šťávou do změknutí. Po zchladnutí směs rozmixujte a podle chuti dolaďte výslednou omáčku šťávou z limetky a cukrem. Poté nechte směs vychladit.
  4. Po 4-6 hodinách zkontrolujte, zda panna cotta ztuhla. Pokud ano, ozdobte ji papájovou omáčkou a posypte kokosovými hoblinkami. Poté vložte zpět do ledničky a podávejte dobře vychlazené.

Panna Cotta

Facebook komentáře

Sdílejte články