Tipy volejte: 773 693 460, pište redakce@prazsky-zpravodaj.cz
DomůBydleníGastronomieOhlédnutí za veletrhem Biopotravin, kde hlavním tématem bylo “Bio funguje”

Ohlédnutí za veletrhem Biopotravin, kde hlavním tématem bylo “Bio funguje”

Ohlédnutí za veletrhem Biopotravin, kde hlavním tématem bylo “Bio funguje”

Ohlédnutí za největším evropským veletrhem Biopotravin a přírodní kosmetiky, který se uskutečnil 15.2.2020 v Norimberku. Celkem 3 792 vystavovatelů ze 110 zemí představilo své výrobky pro obchodní návštěvníky na ploše 57 609 m².

Úspěšná historie veletrhu začala v roce 1990 v Ludwigshafenu, kde se zúčastnilo asi 2 500 návštěvníků. Na výstavišti v Norimberku se veletrh konal poprvé roku 1999. V roce 2001 se zakladatelé rozhodli dát organizaci BIOFACHU do rukou výstaviště NürnbergMesse. Segment přírodní kosmetiky byl oddělen v roce 2007 a od té doby je organizován souběžně s BIOFACH jako VIVANES, mezinárodní veletrh přírodní a ekologické osobní péče.Oproti loňsku se výstavní plocha zvětšila o dvě moderní haly dle návrhu architektonického studia Zaha Hadid. Letos se zúčastnilo více než 47 000 obchodních návštěvníků. To je jen o osm procent méně než v loňském roce, navzdory epidemii koronaviru. Po Německu s 1000 vystavovatelů, byly hlavními vystavujícími zeměmi Itálie (550), Španělsko (240), Francie (222). Nejvíc návštěvníků bylo z Německa, Rakouska, Itálie, Francie a Nizozemska. Veletrh představil široké spektrum bioproduktů od čerstvých potravin, přes potraviny mražené, pekařské a cukrářské výrobky, nápoje, živé potraviny (raw food).   Kombinovaný  veletrh  byl zahájen společně Julií Klöcknerovou, federální ministryní potravin a zemědělství a dr. Jane Goodallovou, bioložkou primátů, ochránkyní životního prostředí a Poslem míru OSN, která přednesla hlavní poselství.

Biofach veletrh

ministryně Julia Klöckner

Kongresu BIOFACH a VIVANESS se zúčastnilo na 149 samostatných zasedáních téměř 10 000 delegátů a účastníků diskuse. Jeho role nejdůležitější mezinárodní platformy pro sdílení znalostí a informací v tomto odvětví je nezastupitelná. Každým rokem je voleno stěžejní téma kongresu. Hlavní téma roku 2020 je „Bio funguje“, které cílí na pozitivní účinky ekologického zemědělství. Bio přispívá na mnoha úrovních – chrání naši vodu, zlepšuje úrodnost půdy a zvyšuje biologickou rozmanitost. Bio chrání klima a zajišťuje základní předpoklady pro život.

Ekologické zemědělství chrání vodu, snižuje přívod dusíku o 28 procent. Úrodnost půdy těží z ekologického zemědělství. Hojnost populací žížal je o 78 procent vyšší a biomasa o 94 procent vyšší. Celkově mají organicky obhospodařované půdy o 34 procent více biodiverzity. Počet druhů rostlin na orné půdě je v ekologickém hospodaření až o 95 procent vyšší. U ptáků byl nárůst polních druhů 35 procent.Na kongresu byly diskutovány klíčové výzvy budoucnosti a dále jaké přínosy a řešení může poskytnout ekologický způsob hospodaření.Magnety pro návštěvníky: „Nová ekologická regulace: Co se bude vztahovat na zemědělce a producenty v roce 2021?“, s 250 účastníky (BIOFACH).  „Trh s přírodní kosmetikou 2019: Fakta, čísla a výhledy“, se 150 návštěvníky (VIVANESS). Hlavní kongresové téma „Bio funguje“ přilákalo na každou z deseti přednášek nadprůměrně celkem 75 účastníků.

hala s novými výrobky

Téma “Voda – základ života v ohrožení?” se stalo dalším námětem letošního roku. V přednáškách a mnoha dalších formách tu řada sdružení, institucí a firem představila své projekty a produkty týkající se vody jako zdroje pro život.

Klíčovým trendem letošního veletrhu BIOFACH jsou „Obaly“, „Vegan 2.0“, „Otevřené opylené odrůdy“ a „Region 2.0“,Co motivuje bio svět v roce 2020: méně obalů, více regionálních produktů, více biodiverzity.Zákazníci by měli raději než čekat na nový výrobek své oblíbené produkty ekologicky zabalené, nebo spíš vůbec nezabalené. Na balení potravin jsou tkaniny s použitím včelího vosku, obaly se používají opakovaně. Směřuje se k používání inteligentních produktů, jako je použití pracího prášku nebo tablet do myčky nádobí místo tekutého prostředku. Trh s veganskými produkty neustále roste a nyní se rozšiřuje do všech skupin produktů.

Shitake Japonsko

Ekologické šlechtění je výhodné pro biologickou rozmanitost, organicky certifikované luční sady poskytují domov pro až 5 000 zvířat a rostlin. Výrobky regionálního původu mají svou vlastní historii, která vytváří emoční spojení pro spotřebitele. Příkladem je rýže z Rakouska, kterou podporuje místní zemědělství a poskytuje spotřebitelům produkty, které by jinak musely urazit tisíce kilometrů.

Ocenění za nové produkty

V rámci bloku Novinky & trendy návštěvníci i letos hlasovali pro nejlepší nový produkt v sedmi kategoriích. Celkem měli na výběr 811výrobků, loni jich bylo jen 541.  Tři kategorie opanovaly rakouské firmy. Käserebellen GmbH ze Sulzbergu u Bregenzu zvítězila v kategorii čerstvé potraviny sýrem připomínajícím vzhledem horkou lávu Organic Volcano Rebell.  Zmrzlina z ovčího bio mléka z farmy Seegut EISL z Abersee u Salzburgu byla nejlepší v kategorii mražené potraviny. Rakouská firma Sonnentor, která má od roku 1992 dceřinou společnost v Čejkovicích na jižní Moravě si odnesla cenu za Éterické kořeněné oleje pro kulinářské účely“ v kategorii potraviny, vaření a pečení.  Další druhy výrobků byly v režii domácích německých firem.

Maccheroncini di Campofilone

Potraviny, občerstvení a sladkosti ovládla firma HANS Brainfood z Regensburgu s Konopnými tyčinkami.  Bio polévky Rettergut od berlínské firmy Dörrwerk získaly ocenění za ostatní potravinářské výrobky.V kategorii Nápoje společnost Voelkel z Dolního Saska zvítězila s Bezlepkovým nápojem Voelkel ovesný.  Biobaula z Bruckműhle u Mnichova zaujala svými čistícími tabletami v kategorii Nepotravinářské výrobky.

Bio těstoviny

Italská specialita – pasta (těstoviny) nás zaujala na stánku Marcozzi di Campofilone. Tři sourozenci – Gabriele, Barbara a Attilio Marcozzi převzali tajemství výroby od babičky Adeliny a založili v roce 1998 řemeslnou výrobu a dnes těstoviny vyvážejí i do ciziny.Ve vesnici Campofilone u Jaderského moře nedaleko Ascony začala výroba vaječných těstovin v roce 1400 v místním benediktinskému opatství. Během tridentského koncilu v roce 1560 byly podávány biskupům pod názvem „andělské“ (byly tak tenké, že se rozplynuly v ústech). Podle legendy začala výroba proto, že vejce nebyla k mání pořád a sušené těstoviny bylo možno použít kdykoliv.Maccheroncini di Campofilone

majitelé Marcozzi

získaly roku 2013 jako jediné italské vaječné těstoviny chráněné zeměpisné označení (CHZO). Toto označení vyžaduje dodržování přísných procesních pokynů, které jsou pevně vázány na území Campofilone. Řemeslnou výrobu zajišťuje více výrobců sdružených v Asociaci.  Festival Maccheroncini di Campofilone od roku 1964 láká tisíce turistů.

Současně byly prezentovány vybrané inovativní projekty německých firem podpořené ministerstvem zemědělství. Součástí byl také program cook + talk (vaření + povídání) nabízející názorné propojení biopotravin v profesionální kuchyni.

 V rámci bloku Znalosti & vzdělávání probíhají setkání pro budoucí generaci, která zahrnují burzu pracovních příležitostí, poradenství při budování kariéry, předávána jsou ocenění vysokoškolských prací a ceny za výzkum zaměřený na biopotraviny.Sortimenty, OLIVOVÝ OLEJ, VÍNO a VEGAN měly vyhrazené vlastní zážitkové světy. Vedle prezentací produktů proběhly ochutnávky a specializovaný doprovodný program.Již po jedenácté se konala soutěž Grand International

tým Fattoria La Vialla, Itálie vítězové bio víno

Wine Award MUNDUS VINI, která je otevřena výhradně certifikovaným ekologickým vínům z celého světa.Celkem 543 certifikovaných ekologických vín degustovalo 45 členů mezinárodní odborné poroty. Nejlepší vína získala stříbrné nebo zlaté medaile, a dokonce i vysoce vyhledávanou medaili Grand Gold získalo 11 vinařství.Fattoria La Vialla z Toskánska byla mezinárodní porotou po šesté v řadě jmenována nejlepším mezinárodním producentem ekologického vína (nejlepší Cabernet Sauvignon a Vin Santo del Chianti).V národní soutěži excelovalo vinařství Schwarztrauber z porýnského Neustadt-Mussbach se svými bílými víny již po páté.V soutěži Olive oil award se mezi 10 nejlepšími oleji umístily na 1., 2, 5., 6., 8. místě oleje ze Španělska, 3., 7.,9.místo obsadil italský olej,10 byl olej z Kréty. Soutěžilo celkem 173 výrobků.

Thajský stánek

Vegan

Tento sortiment je jedním z dynamických a neustále rostoucích segmentů tohoto veletrhuSvou nabídku veganskou představilo 1787vystavovatelů a 1461 pak vegetariánskou.Populární je také raw“- syrová či živá strava (potravina, která nebyla upravena při více jak 45 °C), kterou představilo 1414vystavovatelů

 Nechyběli ani zástupci z České republiky

Letos na Biofachu vystavovalo již po třinácté rekordních 32 českých společností. Na národním stánku zastřešeném Ministerstvem zemědělství ČR se o pozornost mezinárodního publika ucházelo dvacet firem: Amylon a.s., Bonitas King food, Cereabar s.r.o., České ghíčko s.r.o., EKOFRUKT Slaný, spol. s.r.o., Emco  s.r.o.,Extrudo Bečice, FRUJO, a.s., HOPI POPI, a.s.,

český stánekHorňácká farma s.r.o., I love hummus, Kitl, Milko Polabské mlékárny, Food, s.r.o., Rawito, SOLEX AGRO, s.r.o., POEX, Vinné sklepy Kutná Hora, s.r.o. a PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců, který propagoval biovýrobky oceněné v soutěži Česká biopotravina roku. Další české firmy měly pronajaté vlastní výstavní prostory: COUNTRY LIFE s. r. o., Deva Nutrition, DMHermes, ED&F Man Ingredients, Fluidum Té, GreenNest, Himalyo, KR Real s.r.o. /Mesaverde, s.r.o., Lifefood Czech Republic s.r.o., Matheo s.r.o., My Raw Joy, Nekáva, Soyka.

České ekologické zemědělství

Ke konci roku 2018 hospodařilo v ČR ekologicky 4606 farem (téměř každý desátý zemědělský podnik v ČR) na celkové výměře 538 tis. ha, což představuje 13% podíl na obhospodařované zemědělské půdě. V současné době je ekologickými zemědělci obhospodařováno více než 410 tis. ha trvalých travních porostů, 61 tis. ha orné půdy a 5 tis.  ha ploch trvalých kultur, zejména sady a vinice. V roce 2018 činila průměrná velikost ekofarmy v ČR 117 ha. (konvenční 75 ha), v EU máme průměrně třetí největší ekofarmy.

Trh a spotřeba biopotravin   

olej Sacha inchi, Peru

Ke konci roku 2018 bylo v ČR registrováno 750 výrobců biopotravin. V průběhu roku 2018 se nově registrovalo105 subjektů, a 30 naopak svoji činnost ukončilo. Z celkového obratu výroby biopotravin v roce 2017 ve výši cca 3 583 mil. Kč se uplatnilo na českém trhu 1 732 mil. Kč, tj. 48 %. Vývoz biopotravin z ČR trvale roste a směřuje převážně do zemí EU. Průměrná roční spotřeba na obyvatele vzrostla na 314 Kč a podíl biopotravin na celkové spotřebě potravin a nápojů dosáhl 1,2 % (průměr EU činil 67 eur).

Informace o bio potravinách                                                                                                               

PRO-BIO LIGA spotřebitelská pobočka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců PRO-BIO Šumperk s celorepublikovou působností je zaměřená na propagaci a osvětu biopotravin a systému ekologického zemědělství mezi spotřebitelskou veřejností. Více informací najdete na stránkách www.lovime.bio.

Nejnovější data ukazují celosvětový boom ekologického zemědělství    

biofach

výstava Budoucí generace

Celosvětový trh biopotravin se přiblížil obratu 90 miliard dolarů.  Evropa s obratem 37,3 mld. eur tvoří 41% podíl na světovém biotrhu. Podíl biopotravin na celkové spotřebě potravin a nápojů. Je největší v Dánsku (13,3 %), následovalo Švédsko (9,1 %), Švýcarsko (9,0 %), Rakousko (8,6 %) Z nových členských zemí EU má největší trh biopotravin Polsko (235 mil. eur). My jsme na druhém místě s obratem cca 123 mil. eur v roce 2017.

 

Jaromír a Věra Hamplovi

Facebook komentáře