Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Kulinářské speciality Gastronomie Recepty

Recept na lahodnou bramboračku

bramboracka

Spolu s nástupem chladných dní se mění i naše chutě k jídlu a místo letních zeleninových salátů se radši zahřejeme výživnou polévkou. Ty jsou v těchto měsících skvělou volbou – díky tuku totiž naše tělo vstřebává všechny potřebné vitamíny. Při přípravě jíšky, která je základem každé dobré zahuštěné polévky, zkuste použít místo obyčejného másla ghí. „Jedná se o čistý máselný tuk nejvyšší kvality získaný přepuštěním čerstvého másla, který dodá jídlu jedinečnou jemnou chuť.

cibule Navíc je to zdravější varianta – například ajurvéda považuje ghí za zásadní potravinu pro zdravý vzhled, mentální rovnováhu a dobré trávení,“ říká Andrea Dostálová ze společnosti České Ghíčko.

Lahodná bramboračka s ghí

Suroviny na 4 porce:

3 větší brambory, 1/2 celeru, 2 střední mrkve, 1 petržel, 2 stroužky česneku, hrst sušených hub, 1 lžíce Ghí od Českého Ghíčka, 2–3 lžíce polohrubé mouky, 1,5 l vody, kmín dle chuti, majoránka dle chuti, půl lžičky soli

Postup: Nejprve si namočíme houby na půl hodiny do studené vody. V hrnci necháme rozpustit Ghí od Českého Ghíčka, přidáme mouku a usmažíme jíšku. Vše zalejeme studenou vodou, přidáme scezené houby a vaříme asi patnáct minut. Potom do hrnce přisypeme na kostky nakrájené brambory, nastrouhanou zeleninu, česnek, kmín a sůl. Vše povaříme dalších patnáct minut. Nakonec polévku dochutíme majoránkou, promícháme a můžeme servírovat na stůl.

Tip: Ghí od Českého Ghíčka koupíte na www.ceskeghicko.cz za 211 Kč (340 ml)

Zdroj: www.ceskeghicko.cz

Zuzana Rybářová

Ghí od Českého Ghíčka je čistý máselný tuk s chutí a vůní másla, ale s jinými vlastnostmi. Je ideální ke smažení, nepřepaluje se. Vydrží až rok, nemusí se chladit. Má blahodárné účinky na naše zdraví. A v neposlední řadě krásně voní a skvěle chutná. Díky svým vlastnostem a složení je ghí velmi dobře stravitelné, podporuje vstřebávání živin, má regenerační účinky, posiluje látkovou výměnu a obranyschopnost. Pro své účinky na zdraví je dnes řazeno mezi superpotraviny. Ghí můžete použít v teplé kuchyni všude tam, kde byste dávali jakýkoliv jiný tuk. Místo oleje, másla, sádla… Má vysoký bod zápalu, tudíž se nepřipaluje. Je výborné ke smažení, jako základ všech klasických pokrmů – polévek, omáček, a také zelenina dušená na ghí je bezkonkurenční! Lze jím zároveň nahradit všechny margaríny a máslo při pečení moučníků. I ve studené kuchyni má své místo, při alergii na mléčnou bílkovinu lze ghí namazat na pečivo, protože neobsahuje laktózu a je přirozeně bezlepkové.

 

Podobné příspěvky

První síť restaurací pro diabetiky

Redakce

Nová prodejna Žabky na Karlově náměstí

Afri

Obchodní síť Žabka otevřela v Praze další novou prodejnu. Celkem jich má už 102

Redakce

Tento web používá pro svou práci nutné cookies. Souhlasím Číst více

GDPR zásady