Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Gastronomie Hotely a restaurace Kulinářské speciality

Hlavní sezóna mušlí je za dveřmi

Hlavní sezóna mušlí je za dveřmi, pozvedněte jejich chuť sklenkou sektu. Každý pokrm má svůj ideální protějšek ze sféry nápojů. Tmavá masa skvěle ladí s červeným vínem, ořechy zase s bílými aromatickými víny. Harmonickým partnerem mušlí, které jsou vyhledávanou delikatesou, je sekt.

sekt a mušlePři myšlence na tuto bezchybnou dvojici se mnohým zasteskne po cestování. Není však nutné slyšet šumění moře a cítit slaný mořský vzduch, abyste si tuto dokonalou kombinaci vychutnali. Stejný gastronomický zážitek si můžete dopřát i v našich končinách, hlavní sezóna mušlí se právě blíží.

Slávky a zdraví

Mušle u nás nejsou nedostupným zbožím. Dají se sehnat po většinu roku, ale s koncem srpna nastává jejich hlavní sezóna. Slávky, ústřice i hřebenatky se tak mohou stát součástí vašeho jídelníčku. Jedná se přitom o potravinu velice hodnotnou. Slávky, které se těší největší oblibě, obsahují spoustu bílkovin, vitamínů a minerálů jako je vápník, hořčík, fosfor, železo či selen. Zejména dámy potěší, že jsou navíc téměř bez tuku.

Pravidelná součást jídelníčku

Mluvíme-li o jídle, je středobodem naší pozornosti ale především chuť. Slávky jsou vyhlášenou pochoutkou po celém světě a v některých zemích, například Belgii, Holandsku či Francii, se staly i neoficiálním národním pokrmem. Právě odtud se k nám obvykle dovážejí. Skýtají celou škálu možností kulinářského využití. Mohou se vařit, dusit i zapékat. Hodí se ke kořeněným omáčkám, do salátů, polévek, italských těstovin, rizot nebo do španělské paelly. Se správným receptem si je zvládnete nachystat i ve vaší kuchyni. Jejich příprava je jednoduchá a rychlá. Pokud si na ni netroufáte, dobroty ze slávek je možné ochutnat v řadě restaurací. V září navíc ve stovce pražských restaurací probíhá festival Prague Mussel Week, v rámci kterého si můžete oblíbenou specialitu vychutnat.

Dovedené k dokonalosti

sektJak již bylo řečeno, zážitek z jídla umocní správně zvolený nápoj. Těmi nejvhodnějšími k mušlím jsou podle odborníků bílá vína a sekty. „Mnozí otevírají sekty pouze při oslavách a zvláštních příležitostech. Existuje přitom celá řada pokrmů, které se sekty vytvoří jedinečnou kombinaci. Skvěle se hodí nejen k rybám a mořským plodům, ale i k jemným sýrům, bílému masu a třeba i k dezertům,“ říká hlavní sklepmistr společnosti BOHEMIA SEKT, Josef Švéda. Dobré víno a dobré jídlo k sobě neodmyslitelně patří. Chutě obou by se měly vzájemně doplňovat, zvýrazňovat a obohacovat, ne přebíjet. Znamenitým partnerem ke slávkám je prémiové šumivé víno Bohemia Sekt Prestige Chardonnay. Získá si vás svou chutí, vůní, zlatavě žlutou barvou a jemným perlením, které formují po obvodu hladiny bohatou korunu. „Snažíme se o to, aby každý sekt z řady Bohemia Sekt Prestige dokázal zaujmout svou jedinečností. Bohemia Sekt Prestige Chardonnay brut je vyrobený pouze z jedné odrůdy, Chardonnay, a naplno tak odhaluje její ušlechtilý charakter. Hrozny vyzrávají ve slunném podnebí Moravy a vytvářejí základ tohoto sektu charakterizovaný chutí limetky a grapefruitu a elegantní vůní citrusového a sadového ovoce, v pozadí s tóny bílých květů,“ dodává Josef Švéda.

Co byste měli vědět o slávkách:

  • Dají se sehnat celoročně, ale s příchodem chladnějších měsíců nastává jejich hlavní sezóna.
  • Slávky obsahují spoustu bílkovin, vitamínů a minerálů jako je vápník, hořčík, fosfor, železo či selen.
  • Hlavně dámy potěší, že jsou téměř bez tuku.
  • I pro pány mají mnoho výhod. Ústřice obsahují aminokyseliny, které podporují libido. Jsou proto vyhledávaným afrodiziakem a spolu se sektem ideálním společníkem pro večer ve dvou.
  • Variant, jak připravit mušle je mnoho. Mohou se vařit, dusit i zapékat nebo jednoduše pokapat citronem. Hodí se ke kořeněným omáčkám, do salátů, polévek, italských těstovin, rizot nebo do španělské paelly.
  • Nejvhodnějším nápojem k mušlím jsou bílá vína a sekty. Chuť musí být vyvážená, aby nápoj nepřebil spíše nevýraznou chuť mušlí. Pro správný výběr oslovte sommeliera.
  • Září je považováno za měsíc mušlí, kdy startuje jejich sezona. Od 21. do 27. září si je můžete vychutnat ve stovce vybraných restaurací v rámci festivalu Prague Mussel Week.

 

Michaela Vrbová

vrbova@peprconsulting.cz

 

 

Podobné příspěvky

Festival Polívkování již tuto sobotu 14. 4. nabídne největší přehlídku polévek celého světa na dvoře pivovaru Staropramen

Jaroslav Hauer

Madeso fazole – recept z Konga (fazole černé oko s rajčaty)

Šebík

Zbytkoláda. Aby se z darovaného ovoce a zeleniny nestal odpad

Afri

Tento web používá pro svou práci nutné cookies. Souhlasím Číst více

GDPR zásady