Tipy volejte: 773 693 460, pište redakce@prazsky-zpravodaj.cz
06/24/2017

Dobroty aneb Jak se v létě nespálit

Již v dobách starého Řecka a Říma byl len všestranně využívanou a vysoce ceněnou plodinou. Len sloužil k výrobě oblečení, lůžkovin, ba dokonce i k jídlu.Vojáci starověkého Říma dokonce dostávali chléb z lněných semínek na delší výpravy do Římem podmaněných území.

V padesátých letech minulého století objevila paní doktorka Johanna Budwigová olej ze lněných semínek jako bohatý zdroj esenciálních mastných kyselin, tedy kyselin, jejichž nedostatek nebo nerovnováha způsobuje řadu sučasných masově se vyskytujících zdravotních potíží, jako je infarkt, arterioskleróza nebo cukrovka. Existují dva druhy lněného semínka, a tedy i dva druhy oleje: modrý a zlatý. Obojí má své. Olej z modrého lnu má více omega 3 mastných kyselin, hodí se tedy spíš pro lidi, kteří trpí jejich nedostatkem, a k posílení imunity. Zlatý lněný olej obsahuje více omega 6 mastných kyselin, je tedy určen především pro vegetariány a vegany. Lněný olej má také, světe, div se, vliv na pokožku. Lněný olej totiž díky vysokému obsahu omega 3 mastných kyselin pomáhá vytvářet dostatek vitamínů potřebných pro vstřebávání sluneční energie, takže se v létě nespálíte. Mnozí z nás si ještě pamatují, jak do nás maminka cpala rybí tuk, a tak i v případě lněného oleje si člověk říká: “Fuj, to nedám!” Můžeme vás v tomhle ohledu uklidnit, protože v některých zemích lidé lněný olej zařadili do svého jídelníčku, a jsou spokojeni jak po zdravotní, tak po gurmánské stránce. Tady jsou dva jednoduché tipy, jak si právě na této zdravé potravině pochutnat:

Olej na slano

Pažitková pomazánka

1 balíček tučného tvarohu (čím tučnější, tím lepší)

1 až 2 polévkové lžíce lněného oleje

1 kelímek zakysané smetany

nakrájená červená nebo jarní cibulka

kurkuma, sůl, česnek

gel z chia semínek (nemusí být)

Všechny ingredience smícháme v míse. Mažeme nejlépe na tmavý chléb.

Olej na sladko

1 balíček tučného tvarohu

1 kelímek tučného bílého jogurtu

čerstvé ovoce, oblíbená marmeláda

1 až 2 polévkové lžíce lněného oleje

gel z chia semínek (nemusí být)

Všechny ingredience smícháme. Podle chuti dosladíme medem nebo přírodní ovocnou šťávou. Mažeme na plátky veky.

 

Facebook komentáře