11/19/2017

Živnostníci požadují odvolání předsedy Senátu Štěcha

Praha, 16.6. 2017. Velmi nestandardní způsob, jak řešit nedostatek pracovníků na trhu práce představil předseda Senátu Milan Štěch. Ten navrhuje zdvojnásobit zdravotní a sociální odvody osobám samostatně výdělečně činným (OSVČ), čímž část z nich donutí přejít do zaměstnaneckého poměru. Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR to považuje zatím za nejbrutálnější útok posledních let vůči téměř miliónu živnostníků a bude požadovat odvolání předsedy Senátu.

Způsob, jakým se rozhodl druhý nejvyšší ústavní činitel v zemi řešit pracovní trh považuje AMSP ČR jak z pohledu ekonomického, tak sociálního za naprosto diletantský. Ten prohlásil na čtvrtečním setkání odborů KOVO v Olomouci, že stačí zvýšit odvodové podmínky pro osoby samostatně výdělečně činné na úroveň nyní platnou pro zaměstnance, a mnoho „pseudopodnikatelů” se raději nechá zaměstnat.

Počet žen v podnikání narůstá

V České republice podniká podle analýzy AMSP ČR v současnosti 971 tisíc OSVČ. 58 % z nich provozuje živnost jako činnost hlavní, 42 % jako vedlejší. Velmi intenzivně přitom narůstá počet žen, které si zakládají malou firmu a částečně tím řeší svojí sociální situaci.  Jen za posledních pět let (2012-2016) byl absolutní nárůst počtu žen podnikatelek 34 795, zatímco u podnikatelů byl úbytek 193 mužů. Poměr mužů a žen v podnikání byl ke konci roku minulého roku 1,8:1.

OSVČ nemá proplácenou dovolenou

Na základě analýzy AMSP ČR a serveru Podnikatel.cz z předminulého roku dále vyplývá, že  OSVČ odvádí na sociálním pojištění v průměru v porovnání se zaměstnanci méně o 53 %, jsou zde nicméně započítány i odvody, které platí za zaměstnance zaměstnavatel. Stejným způsobem se porovnávaly i zdravotní odvody, kde OSVČ platí v průměru méně než zaměstnanec o 41 %.  Nižší odvody jsou ale kompenzovány tím, že OSVČ nemá prvních 14 dnů nemoci žádné prostředky plynoucí z nemocenského pojištění, zatímco zaměstnanec pouze první tři dny.  OSVČ nemá na rozdíl od zaměstnance proplácenou dovolenou. Zatímco zaměstnanci mají během péče o nemocné dítě nárok na nemocenskou dávku ošetřovné, OSVČ nemohou čerpat ošetřovné. OSVČ musí zaplatit minimální pojistné, i když nemá žádné příjmy. Při problémech zaměstnavatele mají zaměstnanci nárok na odstupné (navíc běží výpovědní lhůta), zatímco OSVČ mohou skončit ze dne na den a bez peněz. Při zavinění škody činí náhrada škody ze strany zaměstnance maximální 4,5 násobek průměrného měsíčního výdělku, ale drobní živnostníci ručí celým svým majetkem. Analýza AMSP ČR a Podnikatel.cz mj.  vyvrátila tvrzení, že například do státního zdravotního systému OSVČ platí méně, než z něj čerpá. Ve skutečnosti platí dvojnásobek, než kolik zpětně využije.

Drobní živnostníci jsou nepostradatelní pro venkov

AMSP ČR respektuje diskusi ohledně ceny práce a odvodů, ta ale musí být podložena fakty
a analýzou dopadů.
Řešení, které navrhuje předseda Senátu je populistický předvolební výkřik, který nemá žádný racionální základ a jeho zavedení by mělo negativní sociální dopad ve smyslu ohrožení infrastruktury venkova a regionů. Právě tam totiž vytvářejí drobní živnostníci základní obslužnost.

Karel Havlíček, předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR k tomu dodává: „Zdvojnásobit desetině populace České republiky odvody jenom proto, že se někdo domnívá, že mezi nimi jsou i tací, kteří podnikáním skrývají běžný pracovní poměr je neuvěřitelný návrh. Nejde jen o to, že polovina ze všech živnostníků má živnost vázanou, řemeslnou nebo koncesovanou, tedy tím rozhodně nic neskrývají, ale dalších půl milionu OSVČ jsou především drobní obchodníci, majitelé malých koloniálů nebo například ženy, které si vytvořily živnost s ohledem na zvládnutí pracovních i rodinných povinností. Tento návrh je tak přímým útokem proti většině poctivých živnostníků.“

AMSP ČR navrhuje odvolat Milana Štecha ze Senátu

AMSP ČR považuje veřejný návrh klíčového institucionálního činitele za natolik skandální, že by z něj měla být vyvozena jeho osobní odpovědnost. V nejbližších dnech se proto předseda AMSP ČR sejde s předsedy všech politických stran, které mají v Senátu svoje zastoupení a navrhne, aby se zvážilo jednání o odvolání Milana Štěcha z pozice předsedy Senátu.

Tisková zpráva AMSP ČR, 16.6. 2017

Asociace malých a středních podniků a živnostníků České republiky sdružuje na otevřené, nepolitické platformě malé a střední podniky a živnostníky i jejich organizace z celé republiky a byla založena v r. 2001. Zastupuje zájmy cca 260 tisíc podnikatelských subjektů napříč obory. Od r. 2009 realizuje sérii unikátních NEZÁVISLÝCH PRŮZKUMŮ o názorech podnikatelů na problémové oblasti podnikání, jejichž výsledky jsou stěžejním podkladem pro klíčová stanoviska Asociace. Hlavními oblastmi zájmu jsou jak tradiční tak trendové obory. Aktuálními tématy jsou rodinné podnikání – viz projekt RODINNÁ FIRMA, začínající podnikatelé – viz projekt SVOU CESTOU-young business, projekt na podporu řemesel FANDÍME ŘEMESLU! – aktuálně zrealizovaný pod názvem ROK ŘEMESEL 2016, projekt na podporu žen v podnikání PODNIKAVÁ ŽENA a projekt pro přípravu na elektronickou evidenci tržeb pro gastro, maloobchod a drobné podnikání MALÝ OBCHOD. Podporu drobného podnikání mimo velká města iniciuje vyhlášený ROK VENKOVA 2017. Asociace spolupracuje s vládou, jednotlivými ministerstvy a v uplynulých letech iniciovala řadu zákonných opatření. Je připomínkovým místem k připravované legislativě, členem Podnikatelské rady a řady dalších poradních orgánů vlády a ministerstev vč. hodnotitelských komisí. Pro své členy poskytuje především INFORMAČNÍ SERVIS, PORADENSTVÍ a ANALÝZY zaměřené cíleně na segment malých a středních podniků a živnostníků z celé řady oblastí, dále účast na odborných akcích, seminářích, konferencích, setkáních podnikatelů v ČR i v zahraničí a celkové prosazování zájmů tohoto segmentu vůči vládě, parlamentu a dalším institucím. Členové mohou dále využívat exkluzivních  nabídek a benefitů partnerů AMSP ČR. S cílem zviditelnění živnostníků i malých a středních firem poskytuje asociace záštitu, nominuje a je odborným hodnotitelem řady podnikatelských soutěží. Asociace je jedním ze zakladatelů Koalice pro transparentní podnikání. www.amsp.cz .

Konec TZ

Zajímá se o dění v Praze, o politiku, kulturu a sport. Má rád lidi, kteří jsou aktivní a mají vlastní názor na život a nebojí se ho sdělit ostatním.