09/20/2017

Ikony dánského nábytku

V Pavilonu na Vinohradech, centru nábytku a designu proběhne v říjnu a listopadu výstava mapující dánský nábytkový design, v rámci které bude prezentována více než stovka exponátů dvaceti významných dánských designérů. V prostorách Galerie Pavilon se tak můžete seznámit nejen s ikonickými produkty tradičních návrhářů jako je např. Arne Jacobsen, Verner Panton, Hans J. Wegner a další, ale i s tvorbou současné generace designérů jako Louise Campbell, Cecilie Manz, Kasper Salto.

Doba trvání výstavy: 8.října – 29.listopadu 2014
Galerie Pavilon, Vinohradská 1200/50, Praha 2
Otevírací doba: po-pá 10-19.30, so 10-18
Vstup zdarma

Proč Jacobsenova židle Mravenec či PH lampa neztrácejí svoji aktuálnost? Tyto a řada dalších vystavených předmětů vznikaly před 50 – 60-ti i více lety, přesto nepůsobí zastarale, jdou s dobou a jejími každodenními potřebami.

Prostřednictvím děl dvaceti dánských designérů přibližujeme hodnoty, díky nimž si dánský designový nábytek, svítidla a bytové doplňky získaly mezinárodní uznání. V první části výstavy představujeme předměty, které vstoupily do povědomí jako klasická dánská moderna. Do dnešních dní neztratily svou aktuálnost, a proto se nadále, byť s drobnými úpravami, vyrábějí. Funkční zaměření s vysokou úrovní řemeslného zpracování se zde snoubí s citlivou volbou materiálu a většinou přírodní barevností. Vynalézavá konstrukce s pozoruhodným detailem charakterizuje např. tvorbu Hanse J. Wegnera, zatímco Børge Mogensen prosazoval praktičnost a dostupnost nábytku. Důraz na jejich tvorbu jsme zvolili i proto, že letos uplyne 100 let od jejich narození.

Nemenšími ikonami jsou Finn Juhl, představitel organické moderny, Verner Panton, autor psychedelicky barevných vizí obytné krajiny i první plastové židle z jednoho kusu nebo multi-talent Poul Henningsen, neúnavný debatér a kritik měšťácké společnosti.

Ke specifickým kvalitám dánského designu patří také neokázalost a neformálnost výrazu související se skandinávským smyslem pro individualitu, stejně jako schopnost vstřebávat mezinárodní podněty. Na tyto základní charakteristické rysy navazuje soudobá designérská produkce, jejíž ukázky rovněž představujeme. Českému publiku je blízká také svou neformálností, smyslem pro nadsázku, ironickým odstupem i hravostí. K tradičním hodnotám se přidávají řešení zdůrazňující ohleduplnost k životnímu prostředí.

Současné úspěchy jsou nadále podmíněny týmovou spoluprací s výrobcem, jeho schopností a ochotou vzít na sebe odpovědnost za technický inovativní rozvoj, ale i marketingovými dovednostmi. Na globální scéně designu se svou kreativitou a všestranností prosadila např. Louise Campbell, Cecilie Manz či Kasper Salto, zaměřující se na nové typy sezení a ergonomii. Jejich nábytkový design má potenciál stát se klasikou budoucnosti.

K výstavě bude vydán katalog/publikace, který představíme na tiskové konferenci 2. října 2014

Kurátorkou výstavy je Pavla Rossini, PhD., věnující se kurátorské, publikační, a přednáškové činnosti v oblasti designu v Dánsku i v Čechách.

Pořadatelem výstavy je STOCKIST, prodejce designového nábytku renomovaných světových značek.

Akci podpořilo Dánské velvyslanectví v ČR.

Kontakt pro novináře:
Ing. Markéta Roháčková M +420 737 251 505, mail: marketa.rohackova@stockist.cz
Pavla Rossini, PhD. M +420 608 606 441, mail: pavlarossini@gmail.com

Praha, 25.září 2014

Zajímá se o dění v Praze, o politiku, kulturu a sport. Má rád lidi, kteří jsou aktivní a mají vlastní názor na život a nebojí se ho sdělit ostatním.