10/21/2017
srdce

Charitativní sbírka Srdce dětem startuje svůj šestý ročník.

Pomůže například dívce s nemocí motýlích křídel

Praha, 6. listopadu 2016 – Ve dnech od 7. do 20. listopadu se koná již šestý ročník charitativní sbírky Srdce dětem. Stojí za ní spolupráce obecně prospěšné společnosti Život dětem a společnosti Lidl, jejímž cílem je pomoci vážně nemocným a handicapovaným dětem z celé České republiky. V loňském roce se podařilo získat rekordní částku ve výši 20 milionů korun.

„Naše spolupráce s obchodním řetězcem Lidl trvá již šest let a máme z ní opravdu radost, protože za dobu našeho společného fungování se nám podařila vybrat neuvěřitelná částka 55,5 milionů korun. S těmito penězi jsme následně pomohli více než 1 000 vážně nemocných dětí a celým jejich rodinám jsme alespoň trochu usnadnili jejich náročné životy,“ uvádí ředitelka neziskové organizace Život dětem Maria Křepelková.

Letošní sbírka Srdce dětem pomůže dalším několika stovkám nemocných dětí. Mezi nimi je i krásná, usměvavá Verunka. Osud jí nadělil velmi těžké, život ohrožující onemocnění epidermolysis bullosa, kterému se laicky říká nemoc motýlích křídel. Toto vzácné, nevyléčitelné onemocnění je způsobeno mutací jedenácti genů a projevuje se zejména na kůži, na které se při minimální mechanické zátěži vytvářejí puchýře nebo trhliny. Lidé postižení tímto onemocněním mají kůži křehkou jako motýlí křídla a jakýkoli tlak na jejich kůži je rizikový. Poraněná kůže je velmi citlivá a rány neustále bolí.

„Finanční prostředky získané sbírkou použije Život dětem na úhradu speciálních rehabilitačních pobytů, které zdravotní pojišťovny hradí jen částečně nebo vůbec, na zakoupení zdravotních a kompenzačních pomůcek, nejrůznějších přístrojů a dalšího potřebného vybavení, bez kterého se rodiny nemocných dětí neobejdou,“ vysvětluje Maria Křepelková.

Sbírka Srdce dětem probíhá vždy na konci roku ve všech prodejnách Lidl prodejem samolepek za 30 korun. Výtěžek se využívá na pomoc konkrétním zdravotnickým zařízením a rodinám, pečujícím o děti s nemocemi jako je spinální svalová atrofie a dystrofie, dětská mozková obrna, cystická fibróza, mukopolysacharidóza, autismus, EB – tzv. nemoc motýlích křídel, dětem s kombinovaným a onkologickým onemocněním.

„V loňském roce byla vybrána rekordní částka, která přesáhla 18 milionů korun a společnost Lidl tuto částku navýšila na 20 milionů korun. Jsme plni očekávání a věříme, že letošní ročník bude podobně úspěšný jako ten loňský a že se nám za pomoci laskavých zákazníků Lidl opět podaří prolomit rekordní hranici. Sbírka Srdce dětem pro nás znamená obrovskou pomoc. Každý měsíc dostáváme desítky až stovky žádostí s prosbami o pomoc a nebýt spolupráce se společností Lidl, mnoho vážně nemocných dětí by se naší podpory nedočkalo,“ dodává Maria Křepelková.