Tipy volejte: 773 693 460, pište redakce@prazsky-zpravodaj.cz
10/23/2017

Snídaně a svačina s ní nový den začíná

Kdybych se vás zeptala, jestli vaše děti snídají a svačí, tak bych byla v lepším případě za vlezlou drbnu (i když pořád ještě mladou) v horším za jezinku ze sociálně právní ochrany dětí. Moderní doba je uspěchaná, stále víc honí nejen rodiče, ale i děti, a ty pak obvykle snídani odbudou nebo úplně vynechají, ke svačině si dají něco z automatu či školního bufetu a k tomu přeslazenou limonádu. Co tedy dětem ke snídani a k svačině, aby měly celý den energii na učení i na odpolední řádění venku?

 

Základní pravidlo zní, že dítě dělá to, co vidí u rodičů. Pokud sami ráno odbýváte snídani, dítě to dělá také. Pokud snídáte a do práce si jako svačinu i berete jídla plná nezdravých tuků a stravujete se ve fast foodech, dělá dítě to samé, proto je důležité, abyste šli ve správném stravování příkladem. Mějte doma dostatek zdravých potravin a jejich pestrý výběr. Protože jíme i očima, měla by být zdravá strava vypadat zajímavě a lákavě i na pohled. Zkoušejte různé barevné kombinace. Nechávejte také dítě vybrat z více snídaní či svačin, nemělo by smysl připravovat svačinu, kterou pak dítě zahodí do koše, a stejně si místo ní půjde koupit hamburgra nebo bagetu plus přeslaženou limonádu. Co tedy volit jako snídani a svačinu?

Celozrnné pečivo, tvaroh, jogurt, ovoce, zelenina, luštěniny, lněný olej, granola či jídla se semínky chia jsou pro vás i vaše děti nejlepšími kamarády. Z nápojů je dobré volit kvalitní ovocné nebo bylinkové čaje slazené medem nebo přírodním sirrupem, citronovou trávu nebo přírodní ovocné neslazené šťávy nebo obyčejná čistá voda. Pokud už chcete dítěti dávat občas do školy svačinu obsahující uzeniny, volte spíše ty kvalitní balené nebo ze specializovaných obchodů a kvalitní máslo místo margarínů.Tady je několik receptů na rychlé a zdravé snídaně svačinky:

 

Sendvič s tvarohovo-olivovou pomazánkou

1 balení tučného tvarohu

zakysaná smetana, žervé nebo lučina

1 PL mléka (pokud dáváte místo smetany žervé nebo lučinu)

1 PL tmavého lněného oleje

olivy

rukola

trocha česneku, trocha soli

tmavá bageta nebo chleba

Ze surovin zpracujeme krém, přidáme nakrájené olivy a natrhanou rukolu. Mažeme na tmavý chleba nebo bagetu.

 

Lze obměnit s okurkovou pomazánkou, kterou připravíme následovně:

Nastrouhanou okurku, prolisovaný nebo nastrouhaný česnek (cca 2 stroužky), kurkumu, řecké bylinky a bylinky na tzatziki, sůl, jednu lžičku hořčice, tvaroh, zakysanou smetanu nebo žervé a lžíci lněného oleje. Vše promícháme a mažeme na celozrnný chléb.

 

 

Těstovinový salát s hlívou

máslo

100 g hlívy

trocha vody

1 cibule

1 pórek

1 ČL hořčice

sůl, houbové koření

celozrnné těstoviny

zakysaná smetana

Na másle orestujeme cibuli a pórek. Přidáme hlívu a ještě chvíli restujeme. Přisypeme koření. Podlijeme vodou, osolíme a dusíme, dokud není hlíva měkká. Přidáme lžičku hořčice. Celozrnné těstoviny uvaříme dle návodu na obalu, scedíme a přidáme k hlívové směsi. Vmícháme zakysanou smetanu.

 

Chia puding

1 plechovka kokosového mléka

1 PL chia semínek (lepší mírně přednamočená)

med, ovocný sirup

ovoce

Kokosové mléko nalijeme do misky. Vmícháme med nebo ovocný sirup, pokrájené či rozmixované ovoce a chia semínka. Dáme do lednice ztuhnout.

 

Ovocný salát s jogurtovou zálivkou

1-2 jablka

1-2 hrušky

1 banán

další ovoce dle chuti

1 kelímek tučného bílého jogurtu

med, ovocná šťáva

1 PL lněného oleje

Ovoce nakrájíme na kostky. Přidáme jogurt, med nebo ovocnou šťávu, lněný olej a promícháme.

 

 

 

 

 

Facebook komentáře