Tipy volejte: 773 693 460, pište redakce@prazsky-zpravodaj.cz
08/18/2017

Praha se stává centrem gurmetů i gurmánů

Afgánská   restaurace  ,,BEHSUD “

Matka měst, koncipovaná českým králem a římským císařem Karlem IV. za duchovní a politické centrum Evropy, přitahuje svou magičností návštěvníky i obchodníky a studenty z celého světa. “Hodně jsem o tomto stověžatém městě slyšel a rozhodl jsem se přinést sem kousek z toho nejlepšího co u nás máme,” řekl Pražskému zpravodaji Hamid Rakin, manažer útulné restaurace Behsud v centru metropole, ale přitom v klidné uličce V tůních.

Při vstupu vás upoutá pečlivě zrekonstruovaný interiér s lákavými koutky na orientální i tradiční české posezení, čistý vzduch a jemná afghánská hudba, při které se dobře konverzuje s partnerkou či obchodním přítelem. Rázem se přenesete do příjemné pohody a už je u vás personál s nabídkou pohoštění v perfektně zpracovaném menu i s fotografiemi jídel i míst, kde se sbírají v horách bylinky.

Ty hrají významnou a zcela nenapodobitelnou roli už při úvodním domácím chlebu s bylinkovým máslem, který si vychutnáváte při výběru hlavního chodu a ladíte chuťové pohárky na dosud nepoznané dobroty. K tomu přijde vhod i džbánek pramenité vody.

Výběr je pestrý, takže není na škodu dát na doporučení šéfkuchaře, tatínka manažera, který s úsměvem krásnou češtinou vše vysvětlí. Zvítezil kuřecí a jehněčí kebab s basmati rýží. Při posledním soustu voňavého chleba už je jídlo na stole s čatní a melasou z granátového jablka. Nabídka vín a piva je zajímavá, ale zůstáváme u čisté vody s plátkem citronu pro osvěžení – křehoučká masa a dlouhá, nelepivá rýže tak chutnají nejlépe. A bylinky se mohou plně uplatnit.

Porce jsou poctivé, žádné triky s obřími talíři a miniporcičkami s naaranžovanými přílohami se zde nekonají, takže i vyhlášená kuchyně v hotelu Four Seasons může tiše závidět a spolumajitel, saudský princ začít uvažovat o personálních změnách.Cítíme se tak uspokojeni a plni energie, že s díky odmítáme moučníky i jogurtový nápoj s mátou a okurkou a vyrážíme posilněni na tiskovou konferenci Sobotkovy vlády. “Nikdy nemohou dobýt tak hrdou zemi s takovými kulinářskými tradicemi, spojujícími indickou a čínskou kuchyni, snad to Slávek pochopí,” říkáme si cestou do Strakovy akademie. (mrx)

www.behsud.cz     telefon : 776808972   ,  Adresa:   V  Tůních  1768/14  , Praha  2  , 

Facebook komentáře